DO BRŽE TRGOVINE - OTVORITI BALKAN: "Otvoreni Balkan" za lakši biznis i više poslova

V.N.

25. 08. 2021. u 12:33

BRŽA, jednostavnija i jeftinija trgovina u regionu, umrežavanje nacionalnih službi za zapošljavanje kako bi kompanije lakše dolazile do potrebnih kadrova, bez čekanja na granicama i pomoć u vanrednim situacijama, trebalo bi da budu prvi vidljivi rezultati sve atraktivnije regionalne inicijative Srbije, Albanije i Severne Makedonije „Otvoreni Balkan“ kojoj mogu da se pridruže i ostale ekonomije Zapadnog Balkana.

ДО БРЖЕ ТРГОВИНЕ - ОТВОРИТИ БАЛКАН: Отворени Балкан за лакши бизнис и више послова

Foto Arhiva

Položen prvi ispit kada je bilo najteže

Helikopteri MUP-a Srbije tokom avgusta pritekli su u pomoć kolegama iz Severne Makedonije kako bi se izborili sa velikim požarima koji su buknuli u ovoj susednoj državi.

U želji da pomognemo u nevolji jedni drugima uvek kad zatreba, ali da ovakvih neprilika bude što manje, „Otvoreni Balkan“ daje novi impuls privrednoj saradnji i jačanju poslovnih veza.

To je potvrđeno i sa tri sporazuma na koja su svoje potpise, na Poslovnom forumu u Skoplju 29. jula, stavili predsednik Srbije i premijeri Severne Makedonije i Albanije.

Ovi dokumenti treba da unaprede trgovinu, omoguće stvaranje jedinstvenog tržišta rada, kao i međusobnu pomoć i podršku u vanrednim situacijama.

Važni potpisi: Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i  Edi Rama, Foto Arhiva

Novo ime i jača podrška regionalnoj saradnji

Regionalna inicijativa "Mini Šengen" dobila je novo ime - "Otvoreni Balkan". Očekuje se da od 1. januara 2023. ne bude granica između Srbije, Severne Makednije i Albanije, a da se već od 2022. međusobno priznaju kvalifikacije i radne dozvole.

„Privrednici iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije očekuju da će potpisani sporazumi i dogovori  iz Skoplja omogućiti da lakše, brže i jeftinije trguju.  To znači da će priprema i realizacija izvoznog – uvoznog posla između kompanija biti sa manje procedura, jer će se po automatizmu međusobno priznavati izveštaji laboratorija i sertifikati, a neće se raditi duple analize proizvoda koje donose dodatne troškove i nepotrebno administriranje. Na granicama između ove tri zemlje neće biti zaustavljanja kamiona i čekanja“, objašnjava Aleksandar Radovanović, rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije (PKS).

Realizacija dogovorenog, kaže, pozitivno će uticati na rast i razvoj kompanija, imaćemo veće i liberalnije tržište, ubrzanje poslovnih procesa i efikasnije poslovanje što će unaprediti konkurentost i firmi i proizvoda, kao i međusobnu  trgovinsku razmenu, zamenom uvoza sa proizvodima iz ove tri ekonomije. Radovanović očekuje i uspostavljanje viših oblika privredne saradnje kroz međusobno investiranje, kooperacije, zajedničke nastupe na trećim tržištima, uključivanje kompaniija u lance dobavljača velikih stranih investitora.

Privrednici u kongresnoj Sali hotela “Aleksandar palas”, Foto Arhiva

Privremeni boravak i radna dozvola

Od 1. januara 2022. planirana  je primena sporazuma koji pojednostavljuje dobijanje radnih dozvola i boravka, a to u praksi znači slobodan pristup tržištu rada, odnosno   privremeni boravak u jednoj od ove tri države i radnu dozvolu, a procedura predviđa elektronsko popunjavanje prijave.

„Kako se sve više u regionu suočavamo sa nedostatkom kadrova veoma je važno za kompanije, ali i sve one koji traže posao da imamo jedinstvenu bazu koja će omogućiti razmenu informacija i povećanje mobilnosti radne snage u regionu. Umrežavanjem nacionalnih službi za zapošljavanje firme bi se brže povezivale sa odgovarajućim kadrovima“, dodaje Radovanović.

Osim kompanija, direktnu korist imaće i građani koji neće čekati satima na granici, imaće više ponuda za posao, moći će da kupuju i proizvode po konkurentnim cenama...

Foto Arhiva

Otvoreni Balkan iz ugla privrede

Privrednici Srbije, Albanije i Severne Makedonije pozdravili su novo ime regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", uz očekivanja da će brzo doneti konkretne rezultate u svakodnevnom poslovanju.

Mala je bila kongresna sala skopskog hotela „Aleksandar palas“ da primi sve predstavnike biznisa iz ove tri države koji su želeli da u direktnom dijalogu sa najvišim državnim zvaničnicima iznesu predloge i inicijative za bolju privrednu saradnju, ali i da na B2B sastancima dogovore nove poslove.

Svetozar Janevski, iz kompanije „Tikveš“, Kavadarci, ističe značaj veće mobilnosti radne snage što je, smatra, posebno važno u sektoru poljoprivrede gde je veliki manjak radnika.

Robna razmena

PRVO polugodište tekuće godine karakteriše povećanje robne razmene između Srbije i Albanije za 32 odsto (30 miliona evra više) u odnosu na isti period 2020. i dostiglo je 123,1 milion evra.

Suficit u robnoj razmeni na strani Srbije u posmatranom periodu iznosi 54,7 miliona evra, što je za 10 miliona više nego u prvom polugodištu 2020. godine.

Foto Shutterstock

Ukupna vrednost izvoza u Albaniju u prošloj godini iznosila je 156,2 miliona evra dok je uvoz bio 45,3 miliona evra.

Najvažniji srpski izvozni proizvodi u prošloj godini su bili ostaci od gvožđa i čelika, kukuruz, bezalkoholna pića, električna energija i pšenica. Iz Albanije smo uvozili paradajz, krastavce, papriku, cement, betonski čelik.

Vukašin Petković, iz kompanije „Nektar“, Bačka Palanka podseća da firma ima u Severnoj Makedoniji proizvodnju i da će im najviše značiti to što će dobiti jedinstveni sistem radne snage i veće mogućnost zapošljavanja.

Marko Čadež, Foto Arhiva

Direktor kompanije R&T grupe iz Tirane Renis Teršana želi više da sarađuje sa firmama u Srbiji i Severnoj Makedoniji i ocenjuje da je veoma dobra inicijativa „Otvoreni Balkan“. „Treba ojačati saradnju, posebno sada u vreme pandemije kovida i omogućiti ne samo slobodan protok ljudi i robe preko granice, već osnaživanje poslovnih veza i u drugim oblastima“, rekao je Teršana.

Za 6 meseci pola milijarde evra sa S. Makedonijom

UKUPNA robna razmena između Srbije i Severne Makedonije za pola ove godine bila je 500,8 milion evra, što je povećanje od 27,2 odsto u odnosu na isti period 2020. Izvoz u Severnu Makedoniju iznosio je 369,2 miliona evra (rast od 24,8 odsto međugodišnje). Uvoz iz te zemlje povećan je za 34,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine i dostigao je 131,6 miliona evra. Suficit u robnoj razmeni sa Makedonijom iznosio je 237,6 miliona evra. Najvažniji izvozni proizvodi su električne mašine i oprema, gvožđe i čelik, mineralna goriva, kotlovi i mašine. Uvozili smo i gvožđe i čelik, farmaceutske proizvode, mineralna goriva i plastične mase. Ukupna robna razmena između Srbije i Severne Makedonije u 2020. godini iznosila je 860,5 miliona evra i očekuje se da će na kraju ove godine premašiti milijardu evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere