KOSAČOV PORUČIO POPOVIĆU: Rusija će nastaviti da podržava Srbiju u borbi za Kosovo i Metohiju

Novosti online

18. 05. 2021. u 19:41

MINISTAR u Vladi Republike Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović sastao se sa potpredsednikom Saveta Federacije Rusije Konstantinom Kosačovim i tom prilikom potvrđeno je da će Rusija nastaviti da pruža najsnažniju podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

КОСАЧОВ ПОРУЧИО ПОПОВИЋУ: Русија ће наставити да подржава Србију у борби за Косово и Метохију

Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Ministar je upozorio na najave povlačenja snaga KFOR sa Kosova i Metohije, istakavši da se radi o opasnoj nameri čiji je jedini cilj da se legitimizuje takozvana kosovska nezavisnost, čije proglašenje i naknadna priznanja su nastali kao rezultat grubog kršenja Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

- Snage KFOR su garant bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji. Oni koji žele njihovo povlačenje, izlažu Srbe opasnosti od novih napada kakve smo već imali u prošlosti - rekao je Popović.

On je upozorio da planovi o ukidanju vojnog međunarodnog prisustva na Kosovu uključuju i ideju da se legalizuje takozvana vojska Kosova, koja je sastavljena od terorista koji su ubijali Srbe.

- Bez prisustva snaga KFOR, ova takozvana vojska Kosova mogla bi slobodno da uđe na sever Kosova i Metohije, gde su Srbi apsolutna većina, da ih teroriše i izbije na administrativnu liniju centralne Srbije - naveo je Popović.

On je ukazao da opravdanost takvih strepnji potvrđuje i činjenica da ta lažna vojska pravi svoju bazu iznad južne Kosovske Mitrovice, iz koje ima potpuni pregled severa Kosova i odakle može lako da ugrozi ovaj deo južne srpske pokrajine.

Kosačov je ocenio da su za Rusiju neprihvatljivi i opasni svaki pokušaji da se ukine vojno prisustvo Ujedinjenih Nacija na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da Rusija ostaje dosledna poštovanju mađunarodnog prava i da će nastaviti da podržava Srbiju kada je u pitanju njena borba da zaštiti teritorijalni integritet na svojoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Kosačov je ponovio stav Rusije da svako rešenje kosovskometohijskog pitanja treba tražiti isključivo u okviru Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije.

Na sastanku sa grupom deputata Saveta Federacije Rusije, među kojima su bili i Valerij Rjazanskij, predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, kao i članovi ove poslaničke grupe, Aleksandar Kareljin i Evgenij Savčenko, Popović je istakao da je Srbija posvećena daljem unapređenju političke i ekonomske saradnje dve zemlje, koja je na najvišem nivou zahvaljujući najbližim ličnim odnosima dva predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!