NA "MENIJU" I DATUM DIJALOGA: Spremne teme za sastanak balkanskih lidera u Briselu, moguć razgovor o non-pejperima

D. M. - G. Č.

13. 05. 2021. u 09:00

VEČERA za lidere Zapadnog Balkana, koju sledećeg utorka organizuje evropski šef diplomatije Đozep Borelj, trebalo bi da bude prelomna za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

НА МЕНИЈУ И ДАТУМ ДИЈАЛОГА: Спремне теме за састанак балканских лидера у Бриселу, могућ разговор о нон-пејперима

Foto Tanjug

Kako saznajemo iz briselskih diplomatskih izvora, Borelj će nastojati da ubedi premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija da dijalog bude u vrhu prioriteta njegove vlade i da se utanači datum nove runde razgovora. Nije isključeno ni da na marginama neformalne večere dođe i do susreta Kurtija i premijerke Srbije Ane Brnabić.

Naši sagovornici tvrde da u vrhu EU žele da se dijalog na najvišem političkom nivou Beograda i Prištine nastavi pre 24. i 25. juna, za kada je zakazan Savet za opšte poslove EU, na kojem bi se raspravljalo o proširenju i doneli određeni zaključci.

Na već tradicionalnoj večeri šest lidera regiona sa šefom diplomatije EU biće razmotrena celokupna politička situacija na Balkanu. Očekuje se da se debatuje i nekoliko tzv. non-pejpera sa predlozima rešavanja otvorenih pitanja na Balkanu, koji su se pojavili u poslednjih mesec dana i u kojima se čak predlaže i promena granica po etničkom principu.

U ponedeljak je u Briselu održana debata šefova diplomatija zemalja članica EU zasnovana na Boreljovom non-pejperu, u kojem se konstatuje da Zapadni Balkan treba da bude u geopolitičkoj orbiti Unije jer se, kako kaže, u suprotnom otvara prostor tzv. trećim akterima poput Rusije, Kine, Turske i arapskih zemalja.

Pozicije Srbije dobro su poznate i njih će premijerka potvrditi i na večeri u Briselu. Beograd je spreman za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisnog rešenja u kojem jedna strana neće dobiti sve, a druga izgubiti sve, uz insistiranje da Priština ispuni obaveze iz do sada potpisanih sporazuma.

GUST RASPORED SASTANAKA

PREMIJERKA Brnabić 18. maja putuje u Brisel, predsednik Aleksandar Vučić biće tog dana u zvaničnoj poseti Pragu. Predsednica Vlade danas će u Atini učestvovati na Ekonomskom forumu Delfi, na čijim marginama će se sastati sa premijerima Crne Gore i Grčke, Zdravkom Krivokapićem i Kirijakosom Micotakisom, kao i sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropoulou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu