PETKOVIĆ I DAVENPORT: Razgovori sa novim šefom Misije OEBS na KiM

D.Zečević

11. 05. 2021. u 19:14

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dr Petar Petković, razgovarao je danas sa novim šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom.

ПЕТКОВИЋ И ДAВЕНПОРТ: Разговори са новим шефом Мисије ОЕБС на КиМ

Foto: Kancelarija za KiM

Petković je, kako se navodi u saopštenju za javnost, na početku razgovora naglasio da je do sada postojala izuzetno dobra saradnja sa Misijom OEBS na KiM i da se nada da će redovna, otvorena i sadržajna komunikacija, biti nastavljena i u narednom periodu.

Petković je ocenio da OEBS na Kosovu i Metohiji ima značajnu ulogu u uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane i izrazio očekivanja da će nastaviti da deluje u skladu sa tim.

Direktor Kancelarje za Kosovo i Metohiju izvestio je Davenporta o toku procesa vakcinacije na Kosovu i Metohiji, gde je do sada vakcinisano više od 15.000 stanovnika, podvukavši da je Srbija apsolutni lider u regionu po tom pitanju.

Foto: Kancelarija za KiM

Petković i Davenport razgovarali su i o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, sa posebnim osvrtom na položaj srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini. Tom prilikom direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ukazao je na gotovo svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, zdravstvene ustanove, crkve i manastire, na ugroženost celokupne srpske kulturne baštine u pokrajini, posebno skrenuvši pažnju na manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope-navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodaje da je direktor Petković informisao Davenporta i o toku dijaloga Beograda i Prištine, konstatujući da je neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa.

Foto: Kancelarija za KiM

Međutim, Petković je naglasio da i pored otverenih poruka iz Prištine o nezainteresovanosti, Beograd ostaje i dalje opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za normalizaciju prilika u regionu i mirno, političko rešavanje svih otvorenih pitanja.Na kraju razgovora Petković je izrazio očekivanja da će OEBS nastaviti da radi na sprečavanju jednostranih i provokativnih poteza Prištine i na promovisanju dijaloga kao jedinog načina da se dođe do obostrano prihvatljivih i održivih rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života