SELAKOVIĆ U RABATU: Srbija zahvalna Maroku na podršci i stavu o KiM

Tanjug

06. 05. 2021. u 09:46

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je u Rabatu da Srbija pozdravlja podršku Maroka, koji odoleva pritiscima da prizna navodnu nezavisnost Kosova, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i razgovore koje se vode u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

СЕЛАКОВИЋ У РАБАТУ: Србија захвална Мароку на подршци и ставу о КиМ

Foto: Ministarstvo

Selaković je, na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka sa kolegom iz Maroka, istakao da je potvrđeno da dve zemlje neguju bilateralne veze zasnovane na poštovanju, reciprocitetu naših interesa i vrednosti.

- To je preduslov za otvoreni dijalog Srbije i Maroka - rekao je Selaković i zahvalio šefu diplomatije Maroka što ga je pozvao u posetu toj kraljevini, zemlji koja je, ističe, istorijski i kulturno izvanredna i prijateljski nastrojena prema Srbiji.

Selaković je naveo i da dele mišljenje da kvalitet našeg političkog dijaloga mora biti obeležen i dobrom ekonomskom saradnjom, kao i približavanjem dva naroda.

Foto: Ministarstvo

 

- Srbija kao zemlja koja se brine o svakom građaninu, preduzela je adekvatne mere u cilju zastsite svoje ekonomije protiv posledice zdravstvene krize. Naša ekonomija je solidna, a imamo i mnogo stranih investicija. Nadam se da će marokanski investitori prepoznati potencijal srpske ekomomije, koja je prošla značajne reforme uz fiskalnu konsolidaciju - rekao je Selaković.

Dodao je da će ekonomske teme o kojima su razgovarali biti detaljno razmatrane tokom sledećeg sastanka Međudržavne komisije ekonomske saradnje Srbije i Maroka, te da će se razmatrati i razvoj saradnje u oblasti turizma, tekstilne industrije, farmacije, poljoprivredno prehrambene i drugim oblastima.

Foto: Ministarstvo

 

Selaković je naveo i da Srbija može da ponudi razmenu iskustava u borbi protiv pandemije kovida19, budući da je prošla kroz važno iskustvo u procesu imunizacije građana i spremna je to da podeli sa marokanskim vlastima.

Selaković je pohvalio i borbu marokanske vlade protiv kovida 19, kao i proces imunizacije.

- Naš zajednickci interes je da nastavimo sa razvojem saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, gde postoje dobre osnove. Srbija i Maroko dele važne interse koje treba pretočiti u konkretna dela- rekao je Selaković.

On je svog kolegu pozvao u posetu Srbiji.

- Nadam se da ću moći biti domaćin vašoj poseti Srbiji. Ta poseta bi nam omogućila da još dalje produbimo naše odnose i saradnju, koja se zasniva na međusobnom poverenju - rekao je Selaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije