LICEMERNE UCENE I PRETNJE ZAGREBA: Plaše li se Hrvati jake Srbije koja ispunjava sve obaveze i ima rast BDP i plata?

D. MILINKOVIĆ

26. 04. 2021. u 11:10

PROŠLO je gotovo pet godina od susreta tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na mostu na Dunavu kod Erduta, i dok je naša zemlja ispunila sve preuzete obaveze za unapređenje položaja hrvatske manjine, Srbi u ovoj susednoj državi i dalje se suočavaju sa ogromnim problemima.

ЛИЦЕМЕРНЕ УЦЕНЕ И ПРЕТЊЕ ЗАГРЕБА: Плаше ли се Хрвати јаке Србије која испуњава све обавезе и има раст БДП и плата?

Foto: N. Karlić

To, pak, nije bilo dovoljno ni zvaničnom Zagrebu, a ni predstavnicima Hrvata u Srbiji, da prestanu sa stalnim kritikama, ucenjuju, pa čak i prete Beogradu - od blokade na našem evropskom putu i tužbi za ratnu odštetu, do protestnih noti zbog navodne ugroženosti Hrvata. Vrhunac licemernog i skandaloznog odnosa koji, po mnogima, zvanični Zagreb ima prema Beogradu, bila je i izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, data u Jasenovcu, da su Srbi sami krivi što su stradali jer su pružali otpor!

Još jednu u nizu kritika na račun "tretmana" koji hrvatska manjina ima u Srbiji, izrekao je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji se požalio hrvatskim medijima na pretnje:

- Jedna osoba je privedena, ali druga, koja nam je pretila da će nas pobiti automatskom puškom kao stoku, čini mi se da nije. U Srbiji postoje strukturalni deficiti kad je u pitanju osuda etnički motivisanog nasilja ili govora mržnje.

Međutim, kada se podvuče crta, razloga za nezadovoljstvo mogu da imaju samo Srbi i Srbija. Naime, štiklirana su gotovo sva 24 zahteva hrvatske nacionalne manjine. Hrvatskoj zajednici vraćena je kuća bana Jelačića u Novom Sadu, a u maju počinje obnova za šta je Srbija izdvojila oko 600.000 evra. Povećana je zastupljenost Hrvata u pokrajinskim organima i policiji, pogotovo u mestima gde žive. Obnovljen je Dom kulture u Tavankutu. Za rekonstrukciju mosta Šmaguc u Bačkom Monoštoru opredeljeno je 37 miliona dinara.

Foto: N. Karlić

Prema rečima Save Štrpca iz "Veritasa", lista problema koje imaju Srbi u Hrvatskoj je poduža:

- Sećam se da mi je Žigmanov jednom rekao: Daj, Bože da Hrvati u Srbiji imaju ista prava kao Srbi u Hrvatskoj. I ja sam rekao - daj nam, Bože, ista prava. Jedino što Srbi u Hrvatskoj imaju "više" od Hrvata u Srbiji, to su tri zagarantovana mesta u Saboru. Ali, zato nemaju mnogo od onog što imaju Hrvati ovde - garantovanu bezbednost, pravo da koriste jezik i pismo, dobiju zaostale penzije. Da ne pričam o tajnim optužnicama protiv Srba zbog čega se na desetine hiljada ljudi nije vratilo u Hrvatsku.

IZMAKLA MU FOTELjA SEKRETARA

PRVAK DSHV Tomislav Žigmanov bio je poslanik u prošlom sazivu Skupštine, a prilikom formiranja aktuelne vlade spekulisalo se da bi mogao da dobije funkciju u izvršnoj vlasti, odnosno mesto državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Međutim, ta pozicija mu je izmakla, pa mnogi i u tome vide moguće motive za njegove poslednje izjave hrvatskim medijima.

Član skupštinskog Odbora za dijasporu Aleksandar Čotrić kaže, za "Novosti", da je osnovni problem to što nekim krugovima u Zagrebu ne odgovara jaka Srbija:

- Stižemo ih i po BDP i po platama i sigurno je da zbog toga daju signal predstavnicima svoje manjine da reaguju kako bi nas usporili na putu ka EU. Izmišljaju nekakve pretnje Hrvatima i da naša država nije ispunila ono na šta se obavezala. To nije tačno, Srbija je ispunila bukvalno sve, i više od toga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (10)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom