SRAMOTNA PROVOKACIJA IZ PRIŠTINE: Gervala - Srbija mora da prestane, inače će biti problema na Balkanu!

Novosti online

13. 04. 2021. u 18:43

MINISTARKA spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala je tokom sednice Saveta bezbednosti rekla da je tzv. Kosovo spremno da sarađuje na unapređenju odnosa sa Srbijom.

СРАМОТНА ПРОВОКАЦИЈА ИЗ ПРИШТИНЕ: Гервала - Србија мора да престане, иначе ће бити проблема на Балкану!

Foto: Printscreen

- Srbija mora da prestane da se meša u uređenje drugih država u regionu, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na (tzv.) Kosovu, inače će uvek biti problema na Balkanu. Mi želimo da sa svima sarađujemo. Mi smo mala zemlja, ali imamo mnogo prijatelja na koje se možemo osloniti, a i oni mogu na nas - izjavila je Gervala.

Ona je rekla da bez obzira na sve što je Srbija uradila tokom sukoba, tzv. Kosovo je spremno da pruži ruku i da radi na međusobnom priznanju.

Gervela je rekla da je nova tzv. kosovska vlada dobila poverenje građana koji žele da se na tzv. Kosovu uspostavi vladavina prava i borba protiv korupcije.

Ona je dodala da se tzv. Kosovo bori protiv pandemije virusa korona i tom prilikom je zahvalila onima koji im u sprovođenju mera i toj borbi pomažu.

Ona je naglasila da je tzv. Kosovo fokusirano na integraciju u Evropsku uniju i NATO.

- Za mnoge od nas je to radost, jer težimo da budemo član UN u bliskoj budućnosti jer smo svi zajedno za zajedničku budućnost na ovoj krhkoj planeti. Zajedno smo sa Grcima, dvema najstarijim kulturama u Evropi, zemlja smo koja nema straha i vrlo je spremna da uđe u razgovore sa onima koji su odgovorni za većinu sukoba u Bosni, na (tzv.) Kosovu i drugde - rekla je Gervala.

Prema njenim rečima, ova tzv. kosovska Vlada će naći ljudi koji će imati hrabrosti da se bave rešavanjem ovih teških i važnih pitanja.

Ona je iznela brojne optužbe na račun Srbije, koju je okrivila za mnogobrojne zločine.

- Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću da bi postala civilizovana i evropska nacija. Kada se ovo postigne, Srbija će verovatno postati komplikovana, ali ne i opasna zemlja, i tada ćemo moći da normalizujemo odnose sa Srbijom. Ali mi smo malo, ali posebno mesto, mali smo, ali stojimo uspravno, imamo poverenja u prijatelje i verujemo im - poručila je Gervala.

Ona je rekla da Srbija mora „privesti ratne zločince pravdi i boriti se protiv fašizma“.

- Srbija mora sedeti za stolom i govoriti ozbiljno, ne samo kao bilateralni odnos, već i kao mir za sve na Balkanu. Čim Srbija prihvati realnost nezavisnog (tzv.) Kosova, izvući ćemo se iz ove situacije. Ostajemo otvoreni sa svom štetom koju nam je Srbija nanela da pružimo ruku i započnemo novu eru - zaključila je Gervala.

(b92.net)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)