PETA STATUSNA KONFERENCIJA U HAGU: Sudija odbio zahtev odbrane optuženih lidera OVK da dobiju audio-video zapise svedočenja

S.S.R.

24. 03. 2021. u 11:55 >> 15:05

U HAGU je danas održana peta statusna konferencija u slučaju koji se pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji vodi protiv bivših komandanata tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija.

ПЕТА СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ХАГУ: Судија одбио захтев одбране оптужених лидера ОВК да добију аудио-видео записе сведочења

Foto: Printskrin

Sednica je završena posle dva sata polemike.

Datum održavanja sednice poklopio se sa obeležavanjem 22. godišnjice NATO agresije na našu zemlju.

Foto: Printskrin

 

Četvorka se tereti za ratne zločine, ubistva, zlostavljanja, kidnapovanja na KiM i severu Albanije.

Bivši komandanti tzv. OVK zasedanje su pratili iz pritvorske jedinice.

ODBRANA: NE DOBIJAMO DOVOLjNO MATERIJALA OD TUŽILAŠTVA - TUŽIOCI NEGIRAJU

Odbrana se, kao i ranije, žali da ne dobijaju dovoljno materijala od Tužilaštva, dok tužioci to negiraju i odgovaraju da advokatima šalju materijale o dokazima uobičajenom dinamikom.

HUPER: TAČIJU NA SASLUŠANjU PREDOČENI DOKAZI, ALI NISU POSLATI ODBRANI

Advokat Hašima Tačija Dejvid Huper kaže da je u julu, prilikom saslušanja Tačija, tužilaštvo predočilo niz dokaza Tačiju, ali ih do sada nisu poslali odbrani.

Foto: Arhiva

 

Tada je sa Tačijem na saslušanju bio advokat Pjer Ričard Prosper, nekadašnji ambasador SAD za ratne zločine u vreme administracije Džordža Buša. Njemu je, prema rečima Hupera, rečeno da ne sme da fotokopira dokumenta sa dokazima.


TUŽIOCI ODGOVORILI ODBRANI: DOKAZI OBELODANjENI

Tužioci su odgovorili da je bilo 15 dokaza prilikom saslušanja u januaru, a 39 tokom Tačijevog odgovaranja na pitanja u julu i da je većina obelodanjena, te da nema potrebe da advokati dalje insistiraju na tome da ne dobijaju materijale.

TUŽIOCI: POSTOJE AUDIO I VIDEO SNIMCI SA VEĆINOM SVEDOKA

Tužioci su, na žalbu advokata da nisu dobili audio i video snimke sa izjavama svedoka, odgovorili da postoje audio i video snimci sa većinom svedoka.

- Nije lako u snimcima da se zaštite svedoci, mi nemamo softver za to - rekli su iz tužilačkog tima i dodali da zato šalju transkripte.

Foto: Printskrin

 

Huper je rekao da ako postoje snimci odbrana treba da ih dobije i da provere prevod sa albanskog na engleski. Sudija Nikolas Giju je pitao, zar nije dovoljno da se prevod uporedi, ako dobiju transkripte na albanskom i engleskom.

- Nema grešaka u prevodu kada je reč o zapisnicina. Izjave na albanskom su transkribovane na albanskom, isto je i sa engleskim - istakli su tužioci.
Odbrana je istakla da im je bitno da vide "držanje svedoka i način na koji govore".

Foto: Printskrin

 

HUPER: TUŽIOCI PRETERUJU U REDIGOVANjU DOKUMENATA


Advokat Huper je tražio da se obelodane određena dokumenta o svedocima i rekao da tužioci preteruju u redigovanju dokumenata.
- Neka sud odluči o ovim dokumentima. Mi smatramo da tu ima crteža, fotografija i izjava svedoka koji ne bi trebalo u ovoj fazi da se obelodane - istakli su u tužilačkom timu.

TUŽIOCI: PRETPRETRESNI POSTUPAK DA PODNESU DO SEPTEMBRA

Tužioci su istakli da pretpretresni postupak mogu da podnesu do septembra.
Advokat Huper: Danas je NATO počeo ofanzivu kako bi se zaustavila Srbija. Prošle su 22 godine. Zašto tužilaštvu toliko treba za pretpretresni podnesak, osim ako su njihovi dokazi slabi.
- Imamo jasan mandat i nastavićemo da se bavimo istragama. Odbrana ima 260 strana optužnice i jasne smernice kako da je razmatraju - odgovorili su tužioci.

PROSPER: NE MOŽEMO DA POČNEMO ISTRAGU OD APRILA - NEMAMO DOVOLjNO INFORMACIJA

Advokat Tačija Ričard Prosper: Ne možemo da počnemo svoju istragu od aprila. Nemamo dovoljno informacija. Pravilnici Ujedinjenih nacija kažu da optuženi treba da imaju pristup dokumentima. Dok ne znamo šta ima tužilaštvo, ne možemo da počnemo naše istrage. Stejt dipartment je stavilo Kosovo na spisak zemalja gde ne smemo putovati zbog kovida. Nisam video Tačija od podizanja optužnice. Radimo preko zuma, ali to nije bezbedan način komunikacije. Izvinite što govorim tiše, u SAD je ponoć, pa da ne probudim ukućane.

EMERSON: ISTRAŽITELj IMA KORONU - ISTRAGA POČINjE ZA DVE, TRI NEDELjE

Branilac Kadrija Veseljija Ben Emerson je poručio da njihov istražitelj ima koronu i da će početi istragu za dve do tri nedelje, kad se oporavi.

SUDIJA ODBIO ZAHTEVE ODBRANE DA IM SE DOSTAVE AUDIO I VIDEO SNIMCI IZJAVA SVEDOKA

Sudija Giju odbio je zahteve odbrane da im se dostave audio i video snimci izjava svedoka, ukoliko su transkribovani. Kako je rekao, argumenti odbrane da želi da proveri prevode i proveri verodostojnost svedoka, nisu dovoljan razlog da sud naloži obelodanjivanje zapisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!