TREĆA STATUSNA KONFERENCIJA U HAGU - Tužilac Smit: Odbrana se služi pretnjama i zapaljivim jezikom, zastrašivanje svedoka realnost u procesu

S. S. R.

16. 02. 2021. u 11:52 >> 14:50

TREĆA statusna konferencija traje u Specijalnom sudu u Hagu, u slučaju protiv bivših pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova za ratne zločine, ubistva, mučenja, kidnapovanja nad najmanje 407 ljudi na KiM i severu Albanije.

ТРЕЋА СТАТУСНА КОНФЕРЕНЦИЈА У ХАГУ - Тужилац Смит: Одбрана се служи претњама и запаљивим језиком, застрашивање сведока реалност у процесу

Foto: Printskrin

Očekuje se da će biti reči o dokazima i datumu početka suđenja. Tužilaštvo traži da to bude u septembru ove godine, a odbrana tek 2022. godine.

 

Tači i ostali optuženi prate konferenciju video linkom iz zatvora.


TUŽILAŠTVO: OČEKUJE SE DA ĆE NAJVEĆI DEO OD 153 SVEDOKA BITI POZVAN DA SVEDOČI

Predstavnici tužilaštva istakli su da se očekuje da će najveći deo od 153 svedoka biti pozvan da svedoči i da će neki biti zaštićeni. Advokat Hašima Tačija Dejvid Huper rekao je da je problem sistem kojim Tužilaštvo obelodanjuje dokumentaciju, jer je od male koristi. U pitanju je 124 svedoka koji nisu obelodanjeni, oni su pod pseudonimom, nema njihovih objedinjenih izjava i mi ne znamo o čemu će oni da govore.

Foto: Printskrin

 


ADVOKAT EMERSON: OPTUŽBE PROTIV VESELjIJA VRLO TANKE

Ben Emerson, advokat Kadrija Veseljija se nadovezao da odbrana ne može da počne delotvorne istrage, jer dobijaju "haotične informacije" na osnovu kojih ne mogu da shvate šta je teza tužilaštva. To rade jer su nekopentetni, u šta ne verujem, ili namerno. Kao primer odbrana je navela da je jedan svedok doneo smrtovnicu člana porodice, a onda je odbrana morala da traži ko je čovek koji je preminuo,jer nije navedeno uz izjavu tog svedoka.

-Optužbe protiv Veseljija su vrlo tanke, ne spominje se da je počinio zločine - rekao je Emerson i pitao tužilaštvo kako žele da dokažu krivicu četvorice i zašto to ne kažu odbrani, osim ako ni oni ne znaju šta su im dokazi.

TUŽILAC LOSON: NETAČNO DA JE MATERIJAL HAOTIČAN

- Odbrana Veseljija je govorila veoma uopšteno da je materijal haotičan, a to je netačno. Nastavljaju da budu lični. Dobili su vodilju kroz obelodanjivanje dokumenata prema pravilima suda i tu se vidi da li ćemo ga koristiti. Mi ćemo objaviti i razgovore sa svedocima po rasporedu obelodanjivanja informacija - odgovorila je tužilac Kler Loson.

Advokat Emerson je na to "da je stavljao lične primedbe, a možete to nazvati i frontalnim napadom" rekao da se njegove reči nisu odnosile ni na koga konkretno iz tima, već na Tužilaštvo "koje vodi politiku da ometa odbranu". Tužilac Loson je odgovorila da Veseljijeva odbrana govori nešto što nije tačno i da se glavni tužilac zove Džek Smit, a ne Blek, kako su ga nazvali.

GLAVNI TUŽILAC: ODBRANA POKUŠAVA DA DOVEDE U PITANjE INTEGRITET TUŽILAŠTVA

Odbrana je istakla da, uz ovakav način objavljivanja podataka, ne mogu dalje da rade- udarili su u zid. Tužilac Loson je rekla da su vrlo jasno istakli tezu optužnice i pozvala odbranu da je pročitaju. Zatim se za reč javio glavni tužilac Džek Smit.

Foto: Printskrin

 

- Verujemo u veliku sposobnost naših tužilaca. Apsolutno se ne slažem sa stavom odbrane, iako imaju pravo da ga iznesu. Pokušavaju da dovedu u pitanje integritet tužilaštva. Što je argument glasniji i začinjen ličnim optužbama, on je zapravo slabiji. Mi ne radimo na taj način. Odbrana se služi pretnjama i zapaljivim jezikom, Emerson je govorio da neće učestvovati u suđenju. Svedoci čekaju godinama da se pravda izvrši. Činjenica je da je zastrašivanje svedoka realnost u ovom procesu i biće realnost. Zaštitne mere svedoka umanjuju rizik, ali ga ne uklanjaju skroz. Ako ih mi dovedemo u sudnicu da govore, a onda čekaju mesecima, ne činimo im uslugu.  Vlada Kosova je saopštila da daje 20 miliona evra za odbranu optuženih, pored onoga što sekretarijat daje. Naš je stav da datum podnošenja predpretresnog postupka o datuma suđenja saopšte istovremeno. Ne razumem gospodina Emersona koji kaže da nemamo dokaza već samo materiju, a istovremeno tvrde da su im potrebne godine da istraže zločine. To je kontradiktorno. Realnost je da je odbrana već pripremnjena da počne, odavno znaju za optužbe. Svaki od optuženih se izjasnio nevinim. To sto su neka suđenja trajala godinama, ne znači da treba i ovo. Odbrana želi da odugovlači sa početkom suđenja. Pozivam sud da odredi što skoriji datum za početak suđenja - rekao je glavni tužilac Džek Smit.


EMERSON: NIJE TAČNO DA SE SVEDOCI ZASTRAŠUJU

Emerson je rekao da je politika Tužilaštva da namerno, zbog, kako je Smit rekao zaštite svedoka, ne dostavi sve podatke do tri meseca pred početak suđenja i tako odbrani ostavi samo tri meseca za pripremu. Emerson tvrdi da nisu zastrašivani svedoci i "da nije tačno da se svedoci zastašuju dok mi ovde govorimo" , kako je rekao Smit.

Foto: Printskrin

 


HUPER: NE ODUGOVLAČIMO PROCES

-Hteo bih da odbacim insinuacije da činimo sve da odugovlačimo proces. Nemamo tu nameru i ne znam šta bi nam koristilo. Tači vrlo strpljivo čeka da dođem u Hag, za sada razgovaramo zumom. Imenovali smo osobu koja će nam pomagati u istrazi, tek treba da se upoznamo u Švajcarskoj. Ne bih sada mogao da govorim da li ćemo koristiti alibi kao odbranu – rekao je advokat Dejvid Huper.

KRASNIĆIJA POGODILE REČI DžEKA SMITA

Jakupa Krasnićija su pogodile reči Džeka Smita da je u interesu naroda Kosova pravda, pa je rekao da u ime tog naroda mogu da govore samo oni koji su "ga oslobodili od srpskog okupatora, a to su članovi OVK koji su stvorili nezavisnu državu".

Današnja statusna konferencija trajala je tri sata, a naredna će biti najverovatnije u martu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)