PODRŠKA PRIŠTINI GOLA REKLAMA: Makedonski vicepremijer Artan Grubi najavio lobiranje za priznavanje tzv. Kosova

S. S. R.

20. 03. 2021. u 09:36

PORUKA zamenika makedonskog premijera Artana Grubija da će Severna Makedonija tražiti od Španije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova nema nikakvo utemeljenje u realnosti, služi za političku promociju i protivna je međunarodnom pravu.

ПОДРШКА ПРИШТИНИ ГОЛА РЕКЛАМА: Македонски вицепремијер Артан Груби најавио лобирање за признавање тзв. Косова

Artan Grubin / Foto Fejsbuk

Ovo je stav sagovornika "Novosti" o potezu funkcionera koji je nakon sastanka sa vršiocem dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani rekao da će lobirati za priznavanje, dok mu je ona uzvratila obećanjem da će biti uključena u popis stanovništva Severne Makedonije.

Vlada Zorana Zaeva nije se oglasila da li ovo njihov zvaničan stav ili iskakanje jednog od članova kabineta, koji dolazi iz albanske partije.

Dugodišnji diplomata i ambasador Branko Branković kaže, za "Novosti", da naš narod ima dobre izreke, a da u ovom slučaju odgovara ona "videla žaba da se konji kuju, pa i ona digla nogu".

- Mogu da rade šta god hoće, ali njih niko ne pita. Oko dijaloga o KiM pitaju se Beograd i Priština - objašnjava Branković. - Po pitanju KiM Skoplju je najbolje da se što više drži po strani. Jer, ako se udruže Albanci sa KiM, Crne Gore i Severne Albanije i krenu u ideju "velike Albanije" od koje nisu odustali, u tom slučaju će najviše stradati upravo Severna Makedonija.

Aleksandar Čotrić, član poslaničke grupe prijateljstva sa Severnom Makedonijom, kaže da Grubijeva izjava ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i protivna je međunarodnom pravu i Vašingtonskom sporazumu.

- Nadam se da premijer Zaev ne deli takav stav i da će i dalje kroz "mali šengen" raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom. Španija je više puta decidirano potvrdila da ne namerava da prizna Kosovo i da rešenje vidi isključivo u sporazumu Beograda i Prištine pod EU - istakao je Čotrić. - Grubijeva izjava namenjena je biračkom telu njegove stranke u Severnoj Makedoniji i kosovskoj javnosti, i nema nikakvo utemeljenje u realnim mogućnostima, jer njegova zemlja ima isuviše svojih problema u odnosima sa članicama EU, da bi ih dodatno komplikovala zbog nerealnih nada Kosova.

SMENA ZBOG DROGE

PRVI vicepremijer Severne Makedonije Artan Grubin poznat je javnosti po zastupanju teze o nužnosti da Albanac postane predsednik makedonske vlade. Takođe, u tamošnjim medijima je odjeknula vest da je ubrzo pošto je Špaita Kasapija postavio za svog savetnika za kulturu morao da ga razreši dužnosti, jer je uhvaćen - sa drogom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

(UŽIVO) DRUGI DAN SEDNICE O KIM Vučić: Srbiju volim najviše na svetu, mogu da uporedim to samo sa ljubavlju prema svojoj deci