PODRŠKA PRIŠTINI GOLA REKLAMA: Makedonski vicepremijer Artan Grubi najavio lobiranje za priznavanje tzv. Kosova

S. S. R.

20. 03. 2021. u 09:36

PORUKA zamenika makedonskog premijera Artana Grubija da će Severna Makedonija tražiti od Španije da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova nema nikakvo utemeljenje u realnosti, služi za političku promociju i protivna je međunarodnom pravu.

ПОДРШКА ПРИШТИНИ ГОЛА РЕКЛАМА: Македонски вицепремијер Артан Груби најавио лобирање за признавање тзв. Косова

Artan Grubin / Foto Fejsbuk

Ovo je stav sagovornika "Novosti" o potezu funkcionera koji je nakon sastanka sa vršiocem dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani rekao da će lobirati za priznavanje, dok mu je ona uzvratila obećanjem da će biti uključena u popis stanovništva Severne Makedonije.

Vlada Zorana Zaeva nije se oglasila da li ovo njihov zvaničan stav ili iskakanje jednog od članova kabineta, koji dolazi iz albanske partije.

Dugodišnji diplomata i ambasador Branko Branković kaže, za "Novosti", da naš narod ima dobre izreke, a da u ovom slučaju odgovara ona "videla žaba da se konji kuju, pa i ona digla nogu".

- Mogu da rade šta god hoće, ali njih niko ne pita. Oko dijaloga o KiM pitaju se Beograd i Priština - objašnjava Branković. - Po pitanju KiM Skoplju je najbolje da se što više drži po strani. Jer, ako se udruže Albanci sa KiM, Crne Gore i Severne Albanije i krenu u ideju "velike Albanije" od koje nisu odustali, u tom slučaju će najviše stradati upravo Severna Makedonija.

Aleksandar Čotrić, član poslaničke grupe prijateljstva sa Severnom Makedonijom, kaže da Grubijeva izjava ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i protivna je međunarodnom pravu i Vašingtonskom sporazumu.

- Nadam se da premijer Zaev ne deli takav stav i da će i dalje kroz "mali šengen" raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom. Španija je više puta decidirano potvrdila da ne namerava da prizna Kosovo i da rešenje vidi isključivo u sporazumu Beograda i Prištine pod EU - istakao je Čotrić. - Grubijeva izjava namenjena je biračkom telu njegove stranke u Severnoj Makedoniji i kosovskoj javnosti, i nema nikakvo utemeljenje u realnim mogućnostima, jer njegova zemlja ima isuviše svojih problema u odnosima sa članicama EU, da bi ih dodatno komplikovala zbog nerealnih nada Kosova.

SMENA ZBOG DROGE

PRVI vicepremijer Severne Makedonije Artan Grubin poznat je javnosti po zastupanju teze o nužnosti da Albanac postane predsednik makedonske vlade. Takođe, u tamošnjim medijima je odjeknula vest da je ubrzo pošto je Špaita Kasapija postavio za svog savetnika za kulturu morao da ga razreši dužnosti, jer je uhvaćen - sa drogom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina