EGIPAT I PERU NE DAJU GLAS ZA UČLANJENJA: Među zemljama koje priznaju Kosovo pojedine mu ne pružaju podršku u međunarodnoj areni

D. R. Đ.

12. 03. 2021. u 11:53

NA spisku zemalja koje Priština vodi kao one koje su priznale "nezavisnost Kosova" nalazi se više njih koje su svoje odnose sa kosovskim vlastima u suštini "zamrzli", kao što su Egipat i Peru, dok ih neke države zapravo nikada nisu zvanično ni priznale, a to su Nigerija, Uganda, Mali i Oman.

ЕГИПАТ И ПЕРУ НЕ ДАЈУ ГЛАС ЗА УЧЛАЊЕЊА: Међу земљама које признају Косово поједине му не пружају подршку у међународној арени

Foto Arhiva

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić juče je izjavio da se praktično može reći da je priznavanje Egipta "zamrznuto":

- Ono nije povučeno, ali Egipat od 2015. godine više ne glasa za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, što je značajno. Naravno da bismo mi voleli i da povuku priznavanje.

Dačić je objasnio da je Egipat u poslednjim danima vlasti Mohameda Morsija usmeno priznao samoproklamovanu nezavisnost Kosova, a pošto ministar spoljnih poslova to nije želeo da uradi, to je saopštio portparpol vlade, dok nikakva formalna pisana odluka za to ne postoji.

Potez bivši predsednik Egipta Mohamed  Morsi, Foto AP

On je naveo i da je više puta o tome pitao egipatskog ministra spoljnih poslova Sameha Šukrija, koji mu je, kada je poslednji put bio ovde, rekao da Egipat ne želi da povlači priznavanje i da ulazi u ta pitanja, ali da ta zemlja više ne glasa za KiM u međunarodnim organizacijama.

NA SNAZI MORATORIJUM

OD oktobra 2017. odluku o priznavanju "Kosova" povuklo je 18 zemalja, a lobiranja u tom pravcu Srbija je obustavila na godinu dana posle dogovora u Beloj kući prošlog septembra, koji istovremeno obavezuje Prištinu da u tom periodu ne traži prijem u međunarodne organizacije. Beograd, svakako, u ovom momentu ima potvrdu pet zemalja da su spremne da povuku odluku o priznavanju Kosova i to bi bilo aktivirano ukoliko Priština bude prekršila dogovor o moratorijumu.

Foto Arhiva

Šef parlamenta je ovo rekao na početku jučerašnje sednice, u delu za poslanička pitanja, na konstataciju poslanice JS Zagorke Aleksić, da je lider JS Dragan Marković, tokom boravka u Hurgadi, dobio informaciju da u Egiptu ne postoji nikakav dokument da je ta država priznala nezavisnost srpske južne pokrajine, dok je Priština ubraja u zemlje koje priznaju tzv. državu Kosovo.

Kada se 2015, u Unesku glasalo o zahtevu Kosova da postane član ove organizacije Ujedinjenih nacija, među državama koje su bile uzdržane bile su i one koje priznaju kosovsku nezavisnost. Tako Priština tada osim Egipta, nije dobila ni glasove Perua, Poljske, Japana i Kolumbije, koje su ga priznale među prvima 2008. godine.

Peru, čak, nema ni uspostavljene diplomatske odnose sa Prištinom, a kao ni Egipat, nije joj dao podršku ni u pokušaju da se učlani u Interpol 2018. godine, već su bili uzdržani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati