ĐILAS KRIJE MILIONE I U HONGKONGU: Svi detalji nove afere vezane za lidera Stranke slobode i pravde

Ekipa "Novosti"

19. 03. 2021. u 16:21

LIDER Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ima skoro 3,3 miliona evra na računu u Hongkongu - pokazuje još jedan dokument do kojeg su došle "Novosti".

ЂИЛАС КРИЈЕ МИЛИОНЕ И У ХОНГКОНГУ: Сви детаљи нове афере везане за лидера Странке слободе и правде

Foto: Ilustracija

Ovaj račun nalazi se u Bank of China (Hongkong) LTD, a prema izvodu od 12. decembra prošle godine, na njemu je bila suma od 3.269.061,65 evra! U dokumentu koji objavljujemo kao vlasnik računa navodi se ONE IBC LIMITED. A reč je o korporaciji koja se bavi pružanjem usluga otvaranja računa i investicionim savetovanjem.

Korisnik računa je MULTIKOM OPEN LTD. Međutim, Dragan Đilas naveden je kao osoba koja je ovlašćena da upravlja kontom i obavlja sve transakcije. Njegov potpis je - registrovan.

Kao i u slučaju Švajcarske, gde je Đilas u Sosijete ženeral banci deponovao oko 620.000 evra, i kod računa u Hongkongu pojavljuje se isti čovek koji ima ovlašćenje da upravlja računom, podiže keš, potpisuje transfere i čekove. To je izvesni Šmit Paskal.

Prema dosadašnjim saznanjima, Đilas na tri računa - na Mauricijusu, gde je 5.741.025 evra, plus oni u Švajcarskoj i Hongkongu - ima tačno 9.630.233,85 evra! A postoji osnovana sumnja da su njegovi računi, koji se broje u desetinama, raspoređeni u najmanje 17 svetskih država.

Lider SSP prethodnih dana nekoliko puta se obraćao javnosti tvrdeći da nema nikakve račune u inostranstvu, pa ni na Mauricijusu, za koji je tvrdio da ga je video samo jednom - na godišnjem odmoru. Tvrdnje o novcu i firmama u inostranstvu nazivao je propagandom i odbacivao sa podsmehom.

Međutim, dokumenta do kojih su došle "Novosti" pokazuju suprotno, da hobotnica sumnjivih finansijskih transakcija Đilasa "pipke" proteže od Švajcarske, preko poreskog raja Mauricijusa, do Hongkonga.

Istraga koja je pokrenuta posle pisanja "Novosti" mogla bi da otkrije tragove Đilasovog kapitala i na mnogim drugim destinacijama. Naime, Uprava za sprečavanje pranja novca saopštila je u četvrtak da je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, preuzela aktivnosti prikupljanja podataka, informacija i dokumentacije u zemlji i inostranstvu:

ODBIJA DA IDE NA POLIGRAF

POŠTO je otvorena priča o milionskim računima u inostranstvu, zasad na Mauricijusu, u Švajcarskoj i Hongkongu,jedno od pitanja upućeno lideru SSP bilo je i da li je spreman da ide na poligraf. Zatraženo je da kaže "da" ili "ne".

- Na ovaj Vučićev što je napravio? - stiglo je kontrapitanje koje jasno pokazuje da odbija mogućnost poligrafskog ispitivanja.

- To je učinjeno u cilju provere bitnih finansijsko-obaveštajnih podataka koji ukazuju na sumnju u pranje novca, utaju poreza i prikrivanje stvarnog vlasništva od strane pravnih i fizičkih lica, povezanih sa privrednim društvom Ascanius LTD i Draganom Đilasom - navodi se u saopštenju Uprave.

Upravo na firmu Ascanius LTD otvoren je račun na Mauricijusu, koji kao ovlašćeno lice koristi Đilas.

Javnost bi tako konačno mogla da dobije potpunu sliku o poreklu pozamašnog Đilasovog imetka, koje je, kako se sumnja, stekao dok je bio na vlasti. I ono što je možda i važnije - da li je i na koji način taj zarađen novac izašao iz Srbije.

Otkriveni Đilasovi računi u inostranstvu baciće i novo svetlo na poslovne odnose sa biznismenom Draganom Šolakom, koje lider SSP uporno negira. Posebno će biti zanimljiva saznanja nadležnih da li je Đilas firmu "Dajrekt medija", uz pomoć Šolaka i njegove "Junajted grupe", zapravo prodao samom sebi, kako bi izbegao plaćanje poreza i izvukao novac iz zemlje.

Umesto da na konferenciji za medije, koju je u četvrtak sazvao, odgovori na sva ova pitanja, Đilas je zapretio krivičnim prijavama i zatvorom:

- Podneću krivične prijave zbog falsifikovanja dokumenata zbog krivičnog dela iz Krivičnog zakonika član 355. stav 2, za koje je predviđena kazna od pet godina, protiv Milorada Vučelića, istraživačkog tima "Večernjih novosti", Vladanke Malović, koja je u ponedeljak objavila da će se ovaj tekst pojaviti u sredu, što dokazuje da je imala informacije o tome. Podneću prijave protiv svih onih koji su iznosili laži o meni prethodna dva dana, kao i protiv Aleksandra Vučića koji je u četvrtak prošle nedelje najavio ovakav tekst u "Novostima", iz čega je potpuno jasno da je imao sve informacije i da je deo organizovane kriminalne grupe koja se bavila falsifikovanjem dokumentacije da bi građane Srbije ubedili da na računima u inostranstvu, posebno Mauricijusu, imam milione evra.

Đilas je govorio i o firmi "Multikom", koju je, kako je rekao, legalno osnovao u Švajcarskoj:

- Dobili smo zapisnik NBS o kontroli kompanije "Multikom", tu jasno stoji da nema nikakvih primedbi na način na koji je "Multikom open" osnovana, kako je novac na koji sam platio porez, transferisan i da sa tim apsolutno nikakav zakon nije prekršen. Zapisano je jedino da smo napravili neke tehničke greške u izveštaju koji smo dostavili. Netačno je da u Švajcarskoj posedujem četiri računa. U pitanju je jedan račun firme koja je sto odsto u vlasništvu moje srpske kompanije. Kompaniju "Dajrekt medija" je "Multikom" 2014. prodao kompaniji iz Holandije, odatle je izvršeno plaćanje i nema nikakve veze to sa Mauricijusom ili bilo kojom kompanijom koja se tamo nalazi - tvrdi Đilas.

Račun u HongKongu

Račun u HongKongu

"TABLOID" PRIZIVA ATENTAT, ĐILAS PREDSEDNIKU PORUČIO

DA SAM NA TVOM MESTU, JA BIH SE PLAŠIO

ĐILAS je tokom jučerašnjeg obraćanja uputio otvorene pretnje predsedniku Vučiću.

- Treba da se plašiš. Da sam na tvom mestu, ja bih se plašio - rekao je Đilas.

Inače, tokom jučerašnjeg dana magazin "Tabloid" Milovana Brkića najavio je ubistvo predsednika Vučića za 27. mart. Ubistvo je najavljeno serijom fotografija koje prikazuju grob Slobodana Miloševića, trenutak ubistva Zorana Đinđića i iscrtano telo na asfaltu koje simbolizuje Aleksandra Vučića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega