AMERIKA POPUŠTA ZBOG ODLUČNOG VUČIĆEVOG STAVA: Palmer tvrdi da SAD ne insistiraju na "međusobnom priznanju"

Tanjug

15. 03. 2021. u 19:32

ZAMENIK pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer istakao je večeras da se SAD zalažu za rešenje "kosovskog problema", a da je stav Vašingtona da samo "međusobno priznanje" može trajno rešiti ovo pitanje.

АМЕРИКА ПОПУШТА ЗБОГ ОДЛУЧНОГ ВУЧИЋЕВОГ СТАВА: Палмер тврди да САД не инсистирају на међусобном признању

Foto: Instagram

Palmer je, u razgovoru sa ambasadorom SAD u Srbiji Entoni Godfrijem na Fejsbuku, na pitanje da li je danas razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i o Kosovu i Metohiji , i kako obrazlaze srpskom predsedniku zalaganje za rešenje pitanja Kosova i Metohije kompromisom kada SAD insistiraju na "međusobnom priznanju", rekao da je naravno ta tema bila na dnevnom redu.

- Naravno da smo pričali o Kosovu (i Metohiji), kao što smo to činili hiljade puta poslednjih godina. Naš stav je da je kompromis potreban za napredak i da dogovora nema bez kompromisa. Ne bih rekao da insistiramo na "međusobnom priznanju", ali verujemo da se samo priznanjem može dugoročno rešiti ovaj problem - naveo je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Palmer je kazao da to ne znači da SAD ne bi pozdravile dogovore odnosno sporazume, na primer, o nestalim licima, koji bi pomogao rešavanju ne samo važne teme koja se tiče istorije Beograda i Prištine, već pre svega porodica nestalih.

- Nadamo se sporazumu o normalizaciji odnosa koji bi otvorio put ka EU, kako za Srbiju, tako i (kvazidržavu) Kosovo, kao i tome da će te dve zemlje biti partneri u Evropi, odnosno da će shvattiti da moraju da sednu za sto i razgovaraju i prihvate kao partneri. To je dugoročna vizija i cilj, koji će omogućiti najbolje moguću budućnost za Srbiju i (tzv.) Kosovo - uveren je Palmer.

Ambasador Godfri dodao je da SAD pozdravljaju svaki sporazum na tom putu, a tako i sve sporazume koji bi omogućili slobodan protok, robe, kapitala, ljudi i usluga, međusobno priznanje dokumenata.

- To bi bilo u korist svih građana u ovom regionu -  istakao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (40)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!