BIVŠI AMERIČKI AMBASADOR: Prištini lakše da za neuspeh krivi Beograd, nego svoje rukovodstvo

Tanjug

13. 03. 2021. u 20:22

BIVŠI ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da za rešenje pitanja Kosova moraju da postoje dve strane koje žele dogovor, i ocenio da nije uvideo da to žele ni Priština ni Beograd.

БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Приштини лакше да за неуспех криви Београд, него своје руководство

Foto: N. Fifić

On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je jedina validna nagrada za postizanje sporazuma članstvo u EU, ali da obe strane nisu spremne za to - Beograd jer nije ispunio sve kriterijume, Priština iako ima "snažne aspiracije".

"Sa srpske strane - Srpska napredna stranka o tome pregovara godinama, uloga crkve u tome nije bila preterano korisna. Dok je kosovskoj strani bilo mnogo lakše da za neuspeh krivi Srbiju nego pripadnike sopstvenih redova. Kosovo ima probleme sa korupcijom i deluje mi da je tamošnje rukovodstvo više nego srećno da za odugovlačenje u postizanju sporazuma krivi Srbiju", rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, EU ne želi Srbiju ukoliko ne bude rešeno pitanje Kosova.

"Srbija ne mora da voli Kosovo i Kosovo ne mora da voli Srbiju. Ali treba da nauče da tolerišu jedno drugo, jer se ljudi mogu slagati", smatra Kirbi.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju, čiji je pokret Samoopredeljenje osvojio najviše glasova na nedavno održanim izborima, Kirbi kaže da će biti potrebno da donese odluku o budućnosti Kosova, što podrazumeva da se preduzmu potrebni koraci da se dijalog sa Srbijom uspešno okonča.

"Kurti je u pravu kada kaže da dijalog ne bi trebalo da bude centralna tema, ali je ključni element u postizanju svega ostalog. Dijalog je sredstvo za ostvarivanje uspešne ekonomije i stvaranja bolje zemlje", rekao je penzionisani američki diplomata.

Kirbi je dodao da dijalog traje već 10 godina i da je prilika tu, nadohvat ruke veoma dugo, ali da je pitanje da li akteri žele da je iskoriste, zbog čega smatra da je specijalni izaslanik EU za dijalog Mirosalv Lajčak u pravu kada kaže da bi proces mogao da se okonča u narednim mesecima.

"Potrebno je formirati vlast na Kosovu, ali i da Beograd donese odluku da želi to da reši pre izbora 2022. I da pitanje bude zaključeno ove godine pre tog izbornog ciklusa, jer usred njega to se pitanje neće rešavati. Uzimajući u obzir šta se dešavalo prethodnih 10 godina, ne postoji poseban razlog zbog kojeg ne bi moglo da traje još 10", kaže Kirbi.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Kirbi ocenjuje da je Srbija dala brojna obećanja ali da ih nije ispunila i da ako vlasti u Srbiji žele da napreduju potrebno je da izvade spisak i iskreno kaže gde se trenutno nalaze, a ne da "ukazuju na to gde oni misle da se nalaze".

Prema njegovoj oceni, najspornija reformska oblast u Srbiji trenutno je vladavina zakona čija se primena, kako kaže, odnosi na medije, korupciju, izbore, ali i finansiranje izborne kampanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo