BI-BI-SI: EU MOŽE DA ZAVIDI SRBIJI! Ana Brnabić: Za nas vakcinacija nije geopolitička stvar

Novosti online

10. 02. 2021. u 09:36

БИ-БИ-СИ: ЕУ МОЖЕ ДА ЗАВИДИ СРБИЈИ! Ана Брнабић: За нас вакцинација није геополитичка ствар

Foto: Printskrin Bi-Bi-Si

PREMIJER Srbije Ana Brnabić bila je prvi evropski lider koja je primila vakcinu Fajzer-Biontek.

- Bez obzira da li [vakcine] dolaze iz Kine, SAD-a ili EU-a - nije nas briga sve dok su sigurne i dobijemo ih što je pre moguće. Za nas vakcinacija nije geopolitička stvar. To je pitanje zdravstvene zaštite - kaže premijerka Ana Brnabić.

Takav pragmatizam se itekako isplatio, navodi Bi-Bi-Si.

Srbija napreduje u vakcinaciji ispred svih 27 država članica EU - vrši vakcinaciju otprilike dvostruko brže od Nemačke, Španije i Italije i četiri puta brže od Holandije.

Dobri odnosi Beograda sa Pekingom i Moskvom nesumnjivo su pomogli da se unesu količine vakcina na kojima zemlje EU mogu samo da zavide.

- Nismo članica EU, i uz svu solidarnost koja postoji u EU, obavezni smo da budemo poslednji koji će dobiti vakcine iz EU. To je loša strana toga što nismo članica EU i strateški fokus moje Vlade ostaje pridruživanje EU - rekla je Brnabić.

Oni priznaju da je bilo dobro to što se Srbija nije oslonila samo na Brisel za nabavku vakcina. U prostranom beogradskom Sajmu, ljudi koji su se registrovali na mreži pridružuju se redu da bi dobili svoje vakcine.

(Bi-Bi-Si)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Prellee

10.02.2021. 09:45

Tako je.Zanas vaccin nije geopoliticka stvar, nego je u pitanju zdravlje stanovnistva. Drugo, saradnja sa vise prijatelja, jakih prijatelja, uvijek ti daje veci prostor za manevar.Reklo ni se, Bog je u istini a ne sili (bully) ponasanju. Istina i Bog su sa nema.

JUGO

11.02.2021. 00:31

Budite Srencni sto niste u EU i nedao BOG da nasa Srbija ude u EU ja zivim u jednoj drzavi koja je u EU od 1994 katstrofa je kunem vam se od take fine i mirne drzave stvorili si katastofalnu drzavu totalno budite srecni sto ste prijatelji sa Rusima Kinezima i jos mnogih drzava ako udete u EU ima oni davam komanduju celo vreme nekoga kude i celo vreme svi drugi losi Kina Rusija Turska i jos mnogih duge drzave koji neslusaju njih su losi..samo EU sa Terroristickom drzavom USA na celo su dobri najbolji u Svetu.pa zar ste bre coravi na balkanu bi mnogo puno drzave puno bolje prosli dase druse sa Kinezima Rusima i jos neke druge drzave vaki im EU i Nato diktira odkupuje podmitije daje im malo malo malo ono da bi ih posle zaglibili u dugove nemoj da budete budale ,,samo narod ispasta samo sto neki koji vodu drzavu se obogate posle narod ispasta celog zivota i drzava,,