INTERVJU Branko Terzić: Amerika naivno čeka da Srbija prizna Kosovo

D. R. Đorđević

09. 02. 2021. u 09:00

NAGLAŠAVANJE gorućeg problema je čudan način da se čestita jednoj državi njen Dan državnosti. Mogu samo da nagađam i kažem da su pristalice nezavisnosti Kosova u Stejt departmentu iskoristile ovu priliku kao jedinu u ovom trenutku ili u skorašnjoj budućnosti u kojoj bi predsednik Bajden liderima Srbije mogao da izrazi svoju poziciju što se tiče Kosova. Slanjem jedne ovakve čestitke upravo na Dan državnosti Srbije jasno je da nova Bajdenova administracija nije svesna koliko je zapravo pitanje Kosova duboko emotivno pitanje za srpski narod.

ИНТЕРВЈУ Бранко Терзић: Америка наивно чека да Србија призна Косово

Branko Terzić

Ovim rečima Branko Terzić, direktor u konsultantskoj kući "Berkli risrč grup" u Vašingtonu i nekadašnji funkcioner Republikanske partije u Viskonsinu, komentariše čestitku DŽozefa Bajdena, predsednika SAD upućenu srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, u kojoj se poteže i pitanje priznavanja "Kosova".

* Imajući u vidu da međusobno priznavanje Beograda i Prištine kao cilj ne stoji ni u jednom dokumentu EU koja posreduje dijalogom, šta vam govori ovakav Bajdenov istup?

- S obzirom na to da su SAD priznale nezavisnost Kosova, one očekuju da i druge države urade isto - tu naivno uključujući i Srbiju. Ovo samo pokazuje kontinuitet Klinton-Obamine pozicije vezane za priznavanje Kosova. Ne smatram da tu postoji bilo šta novo.

* Da li će pitanje KiM biti u gornjem delu liste prioriteta prvog čoveka SAD koji je tu funkciju preuzeo u momentu duboke podeljenosti američkog društva?

- Lokalni problemi vezani za pandemiju, nezaposlenost, obrazovanje, i građanske nemire su u ovom trenutku viši prioriteti za Bajdena nego spoljna pitanja. Balkan je na dnu liste problema kojima će se on baviti. Za SAD ne postoji urgentnost da se reši pitanje Kosova ili da dođe do nekih promena u BiH.

* Može li se predvideti kurs po pitanju Republike Srpske?

- Najbolje nagađanje je da će Bajdenova administracija da nastavi politiku Obaminog tima. Međutim, okolnosti bi mogle da dovedu do promene smera u toj prethodnoj politici koja bi mogla da bude ili pozitivna ili negativna za interese Srbije.

* Upoznali ste Bajdena kada ste bili aktivni funkcioner republikanaca, kakvi su vaši utisci o njemu kao političaru i koja očekivanja imate sada, kada je donosilac odluka?

- Predsednik Bajden je sve vreme imao samo jednu karijeru, karijeru političara. Proveo je većinu svog odraslog života u ulozi senatora. To znači da je uglavnom bio uključen u održavanje kontinuiteta pregovora između svojih kolega senatora i kongresmena kako sa demokratske, tako i sa republikanske strane kad su u pitanju predlozi i donošenje zakona. U tom sistemu, cilj je da se dođe do konsenzusa. Smatram da će taj model traženja sporazuma među savetnicima i članovima kabineta definisati njegovo predsedništvo.

NE TREBA MU ALBANSKA DIJASPORA

* MOŽE li Srbija svojom proaktivnom politikom, pa i uz pomoć svoje dijaspore u SAD, da preokrene situaciju, ili je podrška Bele kuće kosovskim Albancima po svakom pitanju neupitna?

- To se zasad ne zna. Kao predsedniku, bivšem senatoru Bajdenu više neće biti potrebna podrška albanske dijaspore i on ima slobodu da promeni svoju poziciju ukoliko smatra da je ta promena u interesu SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)