ODRŽAN POMEN VOJVODI MANDI: Junački je branio zavičaj, vence položio i sin srpskog heroja (FOTO)

V. Mitrić

27. 12. 2020. u 21:25

SLUŽENjEM parastosa i polaganjem cveća ispred cpomen-biste Mitra Maksimovića Mande, u Ugljeviku je obeleženo 18 godina od smrti legendarnog ratnog komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske "Mandini lavovi".

ОДРЖАН ПОМЕН ВОЈВОДИ МАНДИ: Јуначки је бранио завичај, венце положио и син српског хероја (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Cveće su položili članovi porodice, saborci, pradstavnici političkog života opštine i brojni prijatelji na platou ispred Centra za kulturu.

Devetnaestogodišnji Dušan Maksimović, sin vojvode Mande, istakao je da je ponosan na svog oca čija dela govore da je ostavio dubok trag u srpskom narodu.

- Danas smo održali Peti kros, sa 25 učesnika, gde smo od mesta pogibije mog oca u Dvorovima, trčali do Ugljevika ispred spomen-biste - rekao je Maksimović i zahvalio svim rekreativcima, učesnicima krosa, kao i svima koji meguju sećanja na lik i delo vojvode Mande.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić odao je poštu ovom srpskom junaku i naglasio da je vojvoda Mando simbol zaštite čitavog ovog dela RS.

Perić je istakao da je dužnost i obaveza svih da se sećaju junaka iz prethodnog rata,“  jer narod koji pamti svoje žrtve sigurno da ima svoju budućnost“.

- Vojvoda Mando je, bez razmišljanja, krenuo u odbranu srpskog naroda. Na ovaj način se prisećamo našeg komandanta, koji je i bio predsednik opštine Ugljevik, ali se prisjećamo i svih onih koji su u prethodnom odbrambeno-otadžbinskom ratu dali svoje živote za opstanak srpskog naroda - rekao je Perić.

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je vojvoda Mando dao ogroman doprinos zajedno sa svojim vojnicima u stvaranju Republike Srpske.

- Vojvoda Mando je i nakon rata, bio aktivan, bio je veliki humanista kao i sportski radnik. Sve što je radio, bilo je sa velikim uspjehom, a opština Ugljevik je prva u Republici Srpskoj postavila spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske dok je Mando bio na čelu lokalne Boračke organizacije - naveo je Marinković.

Mitar Maksimović Mando bio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik, predsednik opštinske Boračke organizacije i predsednik Fudbalskog kluba "Rudar", a za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna