RUSKI AVION BIO SPREMAN DA DOĐE PO MILOŠEVIĆA: Odgovor bivšeg predsednika na ponudu je bio nedvosmislen

Novosti online

13. 12. 2020. u 20:11

РУСКИ АВИОН БИО СПРЕМАН ДА ДОЂЕ ПО МИЛОШЕВИЋА: Одговор бившег председника на понуду је био недвосмислен

Slobodan Milošević

BIVŠI predsednik Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević je svojevremeno, pre hapšenja i izručenja u Hag, imao ponude da se sakrije u Rusiju ili ode u neku drugu zemlju i promeni identitet, ali je sve to odbio posle kratkog razgovora sa suprugom Mirom Marković, tvrde neposredni učesnici ovih burnih martovskih dana 2001. godine.

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže da je bilo raznih ponuda koje su dolazile izvan Srbije, a koje su Miloševiću omogućavale da sasvim drugačije nastavi život.

- Mogao je da se sakrije u inostranstvo, promeni identitet, ali on te ponude nije ni razmatrao. Bio je potpuno svestan da su njegova predaja i odlazak u zatvor u Bačvanskoj samo korak ka odlasku u Hag. Za njega je profesorka Marković bila jedini autoritet. Sa njom je kratko razgovarao i nikakve ponude nisu dolazile u obzir. Milošević se sasvim mirno spremio za odlazak u zatvor. Pošto u vili u Užičkoj nije bilo ni struje ni vode, obrijao se kiselom vodom pod svetlima sa agregata - podsetila se ona događaja uoči čuvene noći između 31. marta i 1. aprila 2001.

Tanjug

Nekadašnji potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović kaže da je najozbiljnija ponuda Miloševiću bila vezana za Rusiju.

- Trebalo je da ruski avion da dođe po njega i da on nastavi život kao što je njegova porodica kasnije uradila. Međutim, ni on, niti je iko od nas takve opcije razmatrao. Govorio je da se ne može biti vrhovni komadant vojske u ratu, koja je toliko stradala, i da se pobegne kada se sve završi. Operativno i tehnički je bilo izvodljivo i da promenimo identitete, a da niko ne zna. Na granici bi s pasošem prošao neki Petar Petrović, a čak nije morala da zna ni zemlja u koju bismo došli. I kasnije, kad su nove vlasti došle, rečeno je da neće da prave problem za sklanjanje Miloševića. Ne mogu da vam kažem ime, ali to je bilo u ponudi. Ponavljam, niko od nas to nije pomišljao da iskoristi - ispričao je Šainović, koji je posle Miloševića i sam završio u Hagu.

Foto: Novosti arhiva/V. Danilov

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

OZBILJAN ISTORIČAR

13.12.2020. 20:53

Sram da bude - ili da ne napišem nešto gore - za one koji Miloševića izručiše zloglasnom Hagu. Jedinstevno da neko - kao poštansku vreću - istovari, dojučerašnjeg predsednika svoje države! Tu zdrava pamet - staje ! Zašto ta gospoda (ako je već imala dokaze za Miloševićeva KD-a) nije organizovala suđenje u Srbiji ? Istorijska arogancija i bruka jedne ,,elite", čija imena istorija Srba - mora debelo - ,,zagaračiti" ! Hvala na objavi.