"PROKOP" GOTOV ZA TRI GODINE: Radovi u železničkoj stanici "Beograd" u punom jeku

B. Borisavljević

05. 12. 2020. u 21:38

ŽELEZNIČKA stanica "Beograd-Centar" u Prokopu biće završena za oko tri godine, najavio je u subotu Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prilikom obilaska i kontrole radova.

ПРОКОП ГОТОВ ЗА ТРИ ГОДИНЕ: Радови у железничкој станици Београд у пуном јеку

Ministar Momirović sa saradnicima u "Prokopu" / Foto Tanjug

Ministar je naveo da posle više od 40 godina projektovanja i radova, izgradnja stanice ulazi u završnu fazu, ističući da je uspeh u izgradnji puteva, možda, najvidljiviji rezultat politike koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Prema rečima Momirovića, u avgustu će biti završena trenutna faza radova čija je vrednost oko 11 miliona evra, a uskoro će biti završeni pregovori sa Svetskom bankom za narednu fazu koja će koštati između 25 i 30 miliona evra.

- Privatni investitor će kroz javno-privatno partnerstvo izgraditi železničku zgradu za prijem putnika, a zauzvrat će dobiti deo koji će moći da komercijalizuje za svoje potrebe, tako da budžet Srbije i građani neće izdvojiti ni dinar za taj deo investicije - naveo je ministar.

"Infrastruktura železnice Srbije" započela je, u maju ove godine, izgradnju konstrukcije u železničkoj stanici "Beograd", odnosno betonske ploče, koja će se nalaziti iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka u "Prokopu". Rok za završetak radova je početak avgusta 2021. godine, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Srbije. Procenat realizacije posla od početka radova do 20. novembra iznosi, kako je ocenjeno, 18,9 odsto.

Gradilište napreduje / Foto Tanjug

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović je naveo da će domaća firma graditi zajednički ulaz, gde će biti smeštena policija, šalteri za kupovinu karata i drugo. Kada je reč o sadašnjoj fazi radova, u stanici "Beograd--Centar" ukupno će biti izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija, površine od 35.743 kvadratna metra. Novoizgrađena betonska konstrukcija u "Prokopu" nalaziće se iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka, koji do sada još nisu izgrađeni. Kada radovi na tom objektu u "Prokopu", avgusta naredne godine budu završeni, "Infrastruktura železnice Srbije" započeće izgradnju prvog i drugog koloseka u stanici "Beograd-Centar", svaki dužine oko 500 metara.

Radovi na "Prokoopu" / Foto Tanjug

PRUGA BEOGRAD - NOVI SAD

BRZA pruga na deonici Beograd - Novi Sad biće, istakao je ministar Momirović, završena do kraja sledeće godine, kako su strani partneri koji izvode radove i obećali.

- Ako to ne bude ispoštovano, niko od tih ljudi više neće ništa raditi u Srbiji ili ja više neću biti ministar - naglasio je Momirović. - Strani partneri koji izvode radove obećali su predsedniku Vučiću da ćemo moći da se vozimo prugom brzinom od 200 kilometara na sat do kraja 2021. godine. Predsednik je rekao da imamo dosta problema na deonici od Beograda do Novog Sada, i to je istina. Ali, mi ćemo to završiti do kraja sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna