BEZ "IZVINI" NEMA PLATE: U skupštini opet o etičkom kodeksu - za uvrede predviđene novčane kazne

V. M.

02. 12. 2020. u 07:15

SKUPŠTINA Srbije mogla bi, posle godina najava i pokušaja, konačno da dobije etički kodeks.

БЕЗ ИЗВИНИ НЕМА ПЛАТЕ: У скупштини опет о етичком кодексу - за увреде предвиђене новчане казне

Foto Tanjug

To je juče najavio predsednik Skupštine Ivica Dačić, a prema njegovim rečima o tome su se složili svi članovi Kolegijuma parlamenta:

- Administrativni odbor će nastaviti rad na pisanju etičkog kodeksa kojim će biti regulisano ponašanje poslanika u parlamentu i van njega.

Za koordinaciju izrade Kodeksa zadužen je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović, koji je potvrdio da taj posao neće početi od nule, već će se razmatrati nekolko verzija nacrta koje su sastavljene u prethodnim sazivima Skupštine. Nije dogovoren rok u kojem će biti završen kodeks, ali plan je da on svakako bude usvojen tokom sledeće godine, kako bi novi parlament koji će verovatno biti izabran 2022. od početka raditi u skladu sa novim pravilima.

PROVOCIRANJE ZASTAVOM

O KODEKSU se govorilo i na jučerašnjoj sednici Skupštine, a tu temu otvorio je šef poslanika SPS Đorđe Milićević. On je naveo primer postupka poslanika Šaipa Kamberija, koji je u parlamentu istakao zastavu Albanije:

- Kroz incidentnu situaciju hteo je da privuče pažnju javnosti, jer je očekivao drugačiju reakciju predsednika parlamenta, ali i da pokaže da je žrtva. Zato me zanima da li je u planu nastavak rada na etičkom kodeksu koji će regulisati ponašanje poslanika u parlamentu i van njega.

Usvajanje etičkog kodeksa tema je u Skupštini već godinama i svaki saziv je na početku svog rada započinjao izradu nacrta. Od 2014. do danas sastavljeno je nekoliko nacrta, ali nijedan nije izbrušen do kraja i usvojen.

Usvajanje ovog dokumenta trebalo bi da prati i formiranje Etičkog saveta i Visokog etičkog saveta, tela koja bi trebalo da se bave odlukama o konkretnim slučajevima kršenja pravila, ali i izricanjem kazni. Prema jednoj od ranijih verzija kodeksa, ovaj savet bi mogao da izriče i novčane kazne. Jedna od najvećih predviđenih kazni u toj verziji iznosila je oduzimanje tri plate poslanicima koji odbiju da se izvine zbog nekog prekršaja.

Ono što je zajedničko za sve dosadašnje nacrte kodeksa jeste da zabranjuje vređanje, psovanje i opstrukciju rada parlamenta. Ovaj dokument, koji predstavlja nadgradnju skupštinskog poslovnika, verovatno će zabraniti fotografisanje i snimanje telefonima tokom zasedanja, a razmatra se čak i zabrana unošenja transparenata u skupštinsku salu.

Poslednji put pitanje usvajanja kodeksa pokrenuto je 2017. I tada se stiglo gotovo do kraja, ali se dokument, ipak, nije našao na dnevnom redu Skupštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)