PETKOVIĆ SA AMBASADOROM FINSKE: Beograd i dalje opredeljen za dijalog

D. Z.

26. 11. 2020. u 20:20

ПЕТКОВИЋ СА АМБАСАДОРОМ ФИНСКЕ: Београд и даље опредељен за дијалог

Foto: D.Z.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju sastao se sa ambasadorom Republike Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom.

Tom prilikom Petković je kako se navodi u saopštenju za javnost Kancelarije za KiM, Lahdevirta upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, sa posebnim osvrtom na niz provokacija usmerenih protiv srpskog stanovništva, koje su se poslednjih dana desile u centralnom delu Kosova i Metohije, što pokazuje da je bezbednost Srba u pokrajini ugrožena.

Petković je, takođe, konstatovao da Priština nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, što predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja. On je ocenio da je nedopustiva poslednja izjava koja je došla iz Prištine, kojom se poručuje da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo i Metohiju.

- Beograd će i dalje biti opredeljen za dijalog kao jedino sredstvo za normalizaciju prilika u regionu i mirno, političko rešavanje svih otvorenih pitanja, ali će isto tako nastaviti odlučno da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, što je obaveza koju Priština odbija da ispuni punih sedam i po godina - zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)