GUJON NA ČELU UPRAVE ZA SARADNJU SA DIJASPOROM: " Radiću još više za zemlju koju sam srcem izabrao"

Tanjug

26. 11. 2020. u 17:30

VLADA Srbije imenovala je Arnoa Gujona za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

ГУЈОН НА ЧЕЛУ УПРАВЕ ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ:  Радићу још више за земљу коју сам срцем изабрао

Privatna arhiva

Uprava kojoj će Gujon biti na mestu v. d. direktora je deo uprave u sastavu Ministarstva spoljnih poslova.

Arno Gujon je osnivač nevladinih organizacija "Solidarnost za Kosovo" i "Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da je Gujon realizovao brojne akcije pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i bio aktivan na širenju istine o događajima na prostorima bivše Jugoslavije.

Takođe, autor je i koautor četiri knjige o Srbiji i Kosovu i Metohiji i dobitnik je brojnih visokih priznanja u Srbiji i Republici Srpskoj, između ostalih Ordena Svetog Save prvog reda, Ordena NJegoša prvog reda, Zlatne medalje predsednika Srbije za zasluge.

- Radiću još više za zemlju koju sam srcem izabrao, poručio je Gujon.

Gujon je na svom tviter nalogu napisao da je ovo imenovanje čast za njegovu porodicu, ali i velika odgovornost za njega.

- Ne predstavljam više samo sebe ili svoju humanitarnu organizaciju, već državu Srbiju - naveo je Gujon.

- Kad sam pročitao osnovne ciljeve Uprave kojom ću rukovoditi, nisam se dugo kolebao da li da prihvatim ili ne - naglasio je Gujon.

Navodeći očuvanje i razvoj duhovne, nacionalne i kulturne samostalnosti srpskog naroda izvan matice, poboljšanje položaja dijaspore i Srba u regionu, ekonomsko i kulturno umrežavanje sa Srbijom, kao i očuvanje srpskog jezika i ćiričnog pisma, kao deo ciljeva te uprave, Gujon ističe da se za sve to vredi boriti, pa čak i kada borba izgleda neravnopravna.

- Srbi sa KiM, uz koje sam proveo 16 godina svoga života, naučili su me svojim primerom da nikad ne treba odustati - napisao je Gujon i dodao da ga ogroman posao čeka, ali da je njegova energija još veća.

On se u svom tvitu zahvalio Vladi Srbije, ministru Selakoviću i predsedniku Vučiću na poverenju kao i na prilici da sa najvišem državnom vrhu radi za Srbiju.

- Hvala svima vama na ogromnoj podršci koju mi neprestano pružate od kada sam se preselio u Srbiju 2012 - zaključio je Gujon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sandra

27.11.2020. 13:51

Arno Gujon je jedan od najpozitivnijih ljudi za koje smo čuli. Mnogo je uradio za Kosovske Srbe, dobio državljanstvo Srbije i druga odlikovanja sasvim opravdano. Ali rad sa dijasporom pretpostavlja ne samo humanitarni rad već povezivanje sa Srbima i njihovim institucijama ekonomski i politički u Americi, Kanadi, Australiji, Nemačkoj, Austriji i drugim državama gde ima naših građana. Zato nisam sigurna da je Gujon pravi izbor za tu funkciju, tim pre što godinama nemamo baš neke razvijene odnose sa dijasporom.