VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA: Srbija sposobna da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima

Tanjug

17. 11. 2020. u 12:49

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja pripadnicima Vojske Srbije uz poruku da je zemlja danas spremna da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima, zahvaljujući i svojoj vojsci i svojoj ekonomskoj snazi.

ВУЧИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊА: Србија способна да се носи са свим безбедносним изазовима

Foto: Tanjug

-Srbija, jaka i moderna, svoju ekonomsku snagu usmeriće na dodatno jačanje bezbednosti građana - rekao je predsednik.

Predsednik je istakao da su prethodni period obeležila značajna ulaganja u odbrambeni sistem, te da je materijalni status vojske danas nešto bolji, ali svakako bolji nego ikada ranije.

-Srbija je sposobna da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima i zato se svima vama zahvaljujem, i kažem vam - vrlo dobro - rekao je Vučić na svečanosti, koja je održana uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Predsednik je podsetio da je juče bio Dan Kopnene vojske, te ukazao da je svaki dan u 365 dana važan dan za vojnike, jer oni moraju da budu na braniku otadžbine, uvek, u svakom trenutku, ne birajući vreme, trenutak i prilike.

Ukazao je da se u Kolubarskoj bici, po kojoj se slavi Dan Kopnene vojske, Srbija, u duhu svoje tradicije, branila i nikoga nije napadala.

Naglasio je da je general Živojin Mišić, genijalni taktičar, ispisao slavnu istoriju.

-U znak sećanja na naše pretke, početak te bitke slavimo kao Dan Kopnene vojske, simbol naše pobede u Prvom svetskom ratu. Vi koji ste danas nagrađeni dostojni ste potomci naših slavnih vojskovođa, a u isto vreme na vama je odgovornost za buduća pokolenja srpskih vojnika da uspostave moralnu vertikalu sa herojima Cera, Kolubare, Morave i Kajmakčalana - poručio je Vučić.

Kako je rekao, kada govori o bici na Kolubari, ne može, a da ne podseti na jednu istorijsku neperavdu.

Naime, on je ukazao da je istorijski period, koji je prethodio oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine, bio je period reforme srpske vojske, koji su započeli kraljevi Milan i Aleksandar Obrenović, ali i danas zaboravljen Dimitrije Cincar Marković, ključna osoba za taj značajan proces.

-On je tvorac autentične srpske vojne doktrine, čovek čiji je rad suštinski doprineo budućem trijumfu u balkanskim ratovima, ali i najvećim pobedama u Velikom ratu - rekao je Vučić.

Istakao je da je on prvi strateg ustrojio srpsku vojsku po savremenim evropskim i svetskim standardima organizovanja oružnaih snaga i prvi koji je odbacio francusku i prusku vojnu doktrinu, napravivši od njih amalgam, koji je huirurški precizno prilagodio mentalitetu našeg čoveka.

Osnova te doktrine bilo je jačanje odbrambene moći koja je u svakom trenutku mogla efikasno da se pretvori u ofanzivnu.

Danas, i kada na Sretenje, ali i na Dan kopnene vojske dodeljujemo ordenje i odlikovanja, važno je da uvek spremno čekamo pravi trenutak za kontranapad i protiv pandemije covida 19, za koji verujem da će uskoro doći, rekao je Vučić i dodao reči upućene odlikovanima i svim pripadnicima srpske vojske.


-A, vama se posebno zahvaljujem, na ulozi koju je vojska imala od početka epidemije, a koja je bila gotovo presudna za zdravlje nacije - rekao je Vučić.

Predsednik je i danas ponovio, s ponosom, kako kaže, da je Srbija po parametrima ekonomski šampion Evrope, a da se do takvih rezultata stiglo uz mnogo odricanja i napora.

-Naš posao je da služimo Srbiji - zaključio je Vučić.


Predsednik je danas uručio četiri zlatne medalje za zasluge i šest zlatnih medalja za revnosnu službu pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, po osnovu Ukaza o dodeli odlikovanja povodom Dana državnosti

Na svečanosti je istaknuto da nije potrebno posebno naglašavati značaj Vojske Srbije, kao institucije koja ima najveće poverenje građana, ali da treba s vremena na vreme podsetiti na značaj koji imaju pojedinci čiji je dugogodišnji rad doprineo bolje funkcionisanju sistema i bezbednosti države i građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (139)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti