KAMPANJA ZA TREĆINU JEFTINIJA: Uoči junskih izbora potrošeno 10,4 miliona evra

V. N.

13. 11. 2020. u 10:52

U KAMPANjI za junske izbore stranke i koalicije potrošile su 10,4 miliona evra, što je za 30 odsto manje nego za prethodnu predizbornu utakmicu 2016. godine.

КАМПАЊА ЗА ТРЕЋИНУ ЈЕФТИНИЈА: Уочи јунских избора потрошено 10,4 милиона евра

Novosti

Vladajući SNS za šest odsto je smanjio troškove u odnosu na prethodni izborni ciklus.

To pokazuje analiza finansijskih izveštaja učesnika na izborima, a koju je u četvrtak predstavila nevladina organizacija "Transparentnost Srbija", na onlajn video-konferenciji "Finansiranje kampanje za parlamentarne izbore 2020".

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je od 21 izborne liste koja je učestvovala na izborima, 18 dosad podnelo finansijski izveštaj. On je naveo da se Agencija za borbu protiv korupcije oglasila nakon mesec dana od isteka rokova i protiv sedam pokrenula prekršajne postupke. Govoreći o manjim troškovima poslednje kampanje, Nenadić je naveo da je glavni razlog nemogućnost da se dođe do većih sredstava i bojkot jednog dela opozicije.

Među problemima koji su izdvojeni, navodi se da je u izveštajima kod nekih lista nejasno gde su emitovani TV spotovi čija je izrada bila plaćena, kao i zašto nisu razvrstani troškovi oglašavanja po TV stanicama, već su prikazani objedinjeno. Saradnik TS Zlatko Minić izneo je da su prema izveštaju REM funkcioneri u kampanji bili 367 sati, a od kojih je predsednik vladajuće stranke Aleksandar Vučić bio 169 sati. Izborne liste su imale 344 sata, od kojih je lista SNS bila prisutna 68 sati. A stranke koje su bojkotovale izbore bile su zastupljene 63 sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna