BEZ ZSO SLEDI ZASTOJ: Nastavak razgovora Beograda i Prištine danas u Briselu, na stolu imovina

D. R. Đ.

29. 10. 2020. u 10:14

IMOVINA i međusobna finansijska potraživanja biće teme današnje runde ekspertskog dijaloga Beograda i Prištine. Srpsku delegaciju predvodiće novoimenovani direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, a tim Prištine - koordinator za dijalog Skender Hiseni.

БЕЗ ЗСО СЛЕДИ ЗАСТОЈ: Наставак разговора Београда и Приштине данас у Бриселу, на столу имовина

Beograd neće odustati od formiranja ZSO / Foto Tanjug

Može se očekivati da se tokom ovih razgovora dotakne i pitanje Zajednice srpskih opština, bez obzira na otpore Prištine da se ono ne razmatra u Briselu, jer su, sa stanovišta Beograda, pitanja imovine i ZSO blisko povezana.

Petković je u sredu najavio da će Beograd i tokom predstojećih tehničkih razgovora ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština. On je na sastanku sa ambasadorom Norveške Jernom Eugenom Jelstadom naveo da je sprovođenje preuzetih obaveza preduslov da razgovori teku u dobroj veri, a da odbijanje Prištine da omogući formiranje ZSO dijalog dovodi u zastoj i umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa. Lošu atmosferu u pregovorima, kako je dodao, stvaraju i učestali napadi na Srbe i njihovu imovinu u selima južno od Ibra.

Uoči današnje runde, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da bez promene stava i fleksibilnijeg i konstruktivnijeg pristupa Prištine neće biti napretka u dijalogu niti konačnog rešenja kosovskog pitanja. Po njegovoj oceni, dijalog se ponovo "koči" na pitanju Zajednice srpskih opština koja bi branila i realizovala interese Srba na KiM i ne bi samo bila "naziv nečega bez sadržaja".

- Ako se postigne dogovor o ZSO i drugim pitanjima, neophodno je da se odmah realizuju, bez iščekivanja konačnog rezultata dijaloga - rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko za Tanjug. - Priština odbija da realizuje ono što je već usaglašeno, kao i dodatni razgovor o pitanju koje je od početka dijaloga suštinski najvažnije za Beograd.

KOSNET: PRIZNAVANjE SVIH U EU

GOVOREĆI o izgledima da se kosovsko pitanje reši, ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je da će pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo promeniti svoj stav, ako dođe do promene u odnosima Beograda i Prištine.

- Ko je mislio da će Severna Makedonija i Grčka postići dogovor o imenu, ali dogodilo se. Ljudi su mislili da je nemoguće da Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein ili Sudan izgrade odnose sa Izraelom, ali to se dogodilo - naveo je Kosnet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda