POLOVINA OPŠTINA BEZ IJEDNOG POSLANIKA: Više od trećine mesta u novom sazivu parlamenta, 94 od ukupno 250, zauzimaju žitelji glavnog grada

V. M. - S. S. R.

19. 10. 2020. u 09:00

ČAK polovina gradova i opština u Srbiji nema svog predstavnika u republičkoj Skupštini, a više od trećine poslanika dolazi iz Beograda.

ПОЛОВИНА ОПШТИНА БЕЗ ИЈЕДНОГ ПОСЛАНИКА: Више од трећине места у новом сазиву парламента, 94 од укупно 250, заузимају житељи главног града

Foto V. N.

Ovako, ukratko, izgleda demografska slika novog saziva srpskog parlamenta. Kada je reč o reprezentativnosti, napravljen je korak napred u odnosu na prošli saziv koji je imao poslanike iz svega 70 opština, dok je ovog puta svoje zastupnike u parlament "otpremilo" 87 od ukupno 174 lokalne samouprave.

Bez poslanika su trenutno Knjaževac, Apatin, Alibunar, Bajina Bašta, Dimitrovgrad, Despotovac, Ivanjica, Irig, Lajkovac, Sokobanja, Varvarin, Vrnjačka Banja...

KOD ŠAPIĆA SAMO BEOGRAĐANI

POSLANIČKU grupu SPAS Aleksandra Šapića čine samo Beograđani. Desetoro od desetoro tribuna je iz prestonice. Beograđani dominiraju i u grupi PUPS. Od devetoro članova kluba, sedmoro živi u glavnom gradu. Kod socijalista je pola-pola. Od ukupno 28 članova tima partije Ivice Dačića - 14 je iz Beograda, a isto toliko iz ostalih delova zemlje. Beograđana nema jedino u grupama manjina.

Najveća nesrazmera i u ovom sazivu vezana je za poslanike iz Beograda. Iako u glavnom gradu živi otprilike četvrtina stanovništva Srbije, od 250 poslanika, čak 94, odnosno 37 odsto njih u ličnoj karti kao prebivalište ima upisan Beograd. I u ovoj oblasti situacija je malo bolja nego posle izbora 2016. godine kada je u skupštinskim klupama sedelo 97 Beograđana. Ne treba gubiti iz vida ni to da je nesrazmera u praksi još i veća jer deo poslanika, iako formalno u rubriku "prebivalište" upisuje neki drugi grad ili opštinu, praktično već godinama živi u prestonici.

Na dalekom drugom mestu po zastupljenosti je Novi Sad, koji ima 14 poslanika, dok je na trećem mestu Niš sa sedmoro parlamentaraca. U odnosu na broj stanovnika, dobro je zastupljen Novi Pazar, koji ima petoro poslanika, kao i Jagodina sa četvoro. Iz Kraljeva je petoro narodnih zastupnika, iz Kragujevca i Kruševca po četvoro. Iz Šapca je samo jedan poslanik, kao i iz Pirota, Loznice, Požege, Vršca, Zaječara, Negotina...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)