PRIŠTINI PACKA IZ VAŠINGTONA: Šta pokazuje novi izveštaj generalnog sekretara UN o stanju na Kosmetu

V. M.

15. 10. 2020. u 10:00

ПРИШТИНИ ПАЦКА ИЗ ВАШИНГТОНА: Шта показује нови извештај генералног секретара УН о стању на Космету

Veselji i Tači

IZVEŠTAJ generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, u kojem Hašima Tačija i Kadrija Veseljija optužuje za podrivanje rada Suda za zločine OVK, nagoveštava da međunarodna zajednica gubi strpljenje za ponašanje Prištine.

Opstrukcija albanskih vlasti na KiM na gotovo svim poljima - od dijaloga sa Beogradom do istrage zločina OVK - sve češće nailazi na negativne reakcije na adresama koje su ih dosad, ne samo tolerisale, već i podržavale u takvom ponašanju. Posle "čvrste ruke" Ričarda Grenela u Vašingtonu, sada se Priština srela i sa osudama Guteresa.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova i predstavnik Srbije u UN Vladislav Jovanović i u ovoj oceni Guteresa vidi uticaj Vašingtona:

- Guteres sigurno ne bi bio tako kategoričan u izveštaju da nije diskretno podržan od Amerike. Albanski lideri dugo su posmatrani kao zaštićena jagnjad, a oni koji su stigli do Haga su oslobađani. Sada su Amerikanci procenili da su se Albanci suviše uzjogunili. Svojim ponašanjem počeli su da štete američkim interesima na Balkanu i posebno u Srbiji. Zato je Vašington odlučio da sud treba da deluje efikasnije, a pokušaj Tačija da lobira u Americi protiv optužnica ovog puta nije uspeo.

Jovanović kaže da će Guteresov izveštaj diktirati ton sednice SB, kao i da će se Amerikanci pridružiti pritisku na Prištinu iako neće biti tako eksplicitni u osudi:

- To što se dešava jeste jedan vid pripitomljavanja Prištine.

Ambasador Branko Branković, koji je, između ostalog, zastupao interese Srbije u UN, kaže da je važno što se konačno čuje glas Ujedinjenih nacija o situaciji na KiM:

- Ti izveštaji često su bili pristrasni, ali ovde su činjenice evidentne. Ovim UN ponovo stupa ozbiljnije na scenu u pokušaju da se nađe rešenje. Priština već dugo opstruira dijalog i zato su važne ovakve ocene Guteresa. Istovoremeno, to je i ozbiljan šamar Evropskoj uniji, koja od 2013. ne uspeva da provede ništa od onoga što je pod njenim okriljem potpisano.

Branković kaže da bi i Lajčak, koji je ovih dana u Prištini i u Beogradu, trebalo posle ovoga da kaže šta misli o izjavi Guteresa:

- EU je važan faktor i treba da ponovo zauzme mesto koje joj pripada, a oko Kosova su se ozbiljno obrukali.

Osude Tačija i Veseljija Guteres je izneo u šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu koji bi trebalo da se 21. oktobra nađe pred Savetom bezbednosti.

MOGUĆA PROMENA POZICIJE

JOVANOVIĆ kaže da se ne bi iznenadio da u budućnosti dođe do ozbiljne promene američke pozicije po pitanju Kosova:

- Vašington bi mogao da proceni da je Srbija snažnija karta u igri na Balkanu i da bi trebalo zaigrati na nju, posebno u svetlu činjenice da bi američko odsustvo sa ovih prostora mogli da iskoriste oni koje oni nazivaju "malignim uticajem".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SRBA

15.10.2020. 11:37

Dobro ste se setili! Pa americka podrska svim nasim neprijateljima na Balkanu protiv nas je rezultat togs sto smo MI odbijali da budemo njihov saveznik. Narsvno da bi oni radije da imaju nas ns svojoj strani nego tamo neke siptare ili muslimsne u BiH i sl. Ali mi smo sami sebe svrstsli na neciju drugu strsnu i time nacrtali metu na celu.

Steve

15.10.2020. 14:06

Ja kad pogresim pa krenem u pogresnom pravcu zakocim ubacim u rikverc izvinemse svima Vreme je da i zapad ubaci u rikverc ljudi u svetu bi ih mnogo vise postovali

Realist

15.10.2020. 14:26

UN kaze vratite Kosovo sposobni ljudima a ne da pravite muslimanski. Teror kampovi, Koji ih Ameri i Zapad financiraju. Nikad Siptar nije bio sposoban da nesto uradi od Kosova osim Droge i obucavanje terorista.