VARHEJI U PRIŠTINI: Dijalog nije lak ,ali dve strane napreduju

Beta

08. 10. 2020. u 13:08

ВАРХЕЈИ У ПРИШТИНИ: Дијалог није лак ,али две стране напредују

Oliver Varheji / Foto AP

Komesar za susedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varheji ocenio je danas u Prištini da je postignut napredak u dijalogu njegovih domaćina i Beograda, iako ti pregovori nisu laki.

Posle sastanka sa premijerom tzv. Kosova Avdulahom Hotijem, na zajedničkoj konferenciji za novinare Varheji je rekao da pregovori nisu laki, ali da zamah koji je stvoren mora da se dalje razvija.

Ocenio je da su izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i američki partneri zainteresovani za taj proces.

Evropska unija je pozvala Kosovo da ubrza reforme kako bi investicije koje planira EU "mogle da se realizuju zajedno sa tim reformskim naporima".

Evropski komesar rekao je da bi plan ekonomskih investicija mogao radikalno promeniti pejzaž u regionu u roku od četiri ili pet godina.

- Očekujemo da će ovaj plan podstaći ekonomiju regiona za tri do pet procenata i ovo je značajan doprinos ekonomskom oporavku nakon pandemije. Ključno je imati zajedničko ekonomsko polje na Balkanu, jer će ove investicije doneti koristi samo ako postoji regionalna saradnja - rekao je on.

Hoti je rekao je da će, ukoliko se ne postigne konačni sporazum, Kosovo i Srbija nastaviti kao "dve susedne države koje se ne priznaju".

Ocenio je da je postignut napredak u dijalogu i da se moraju naći načini za prevazilaženje teških tema kako bi se postigao konačni sporazum.

- Napredovali smo od jula. Važno je reći da na Kosovu postoji puni društveni konsenzus za proces dijaloga i naravno da postoje teške teme za koje treba da pronađemo način da ih prevaziđemo kako bismo postigli konačni sporazum - rekao je Hoti.

Premijer tzv Kosova Hoti rekao je da je sa evropskim komesarom razgovarao o investicionom planu EU i ekonomskom oporavku u ukupnom iznosu od 28 milijardi evra, od čega je devet milijardi bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan.

Varheji je u poseti zemljama Zapadnog Balkana kako bi predstavio plan ekonomskih investicija i nove godišnje izveštaje o napretku u procesu evropskih integracija. Iz Prištine danas popodne dolazi u Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

prellee

08.10.2020. 13:22

Ne shvata ovaj čovječuljak iz Prištine, šta znači sloboda po EU i US standardima.Suština je, slobodu je naša da SAMO SLUŠAMO i izvršavama naredbe moćni koji su ovos ve zakuvali, NIŠTA DRUGO OD TOGA. Niko neće rješti Kosovo, na kraju će ga rješiti Srbi i Albanci, ako ne mogne dogovorom, onda će se rješiti oružjem, isto i kako je oteto. Neče svijet ratovati za Kosovo, to je zabluda, svijet će pomagati i jednu i drugu stranu a mi ćemo biti na terenu, u rovoima, u prašini i smrti. Ovakvi čovječuljci, poput Hotija ništa ne razumiju.Nadati se da progledaju realno.