OBJAVLJENO ZAŠTO JE UHAPŠEN SALIH MUSTAFA: Jezivi zločini šefa obaveštajaca OVK koji je danas sproveden u Hag

Tanjug

24. 09. 2020. u 21:14

SALIH Mustava izručen je danas Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća tzv. Kosova u Hagu, potvrđeno je iz te institucije.

ОБЈАВЉЕНО ЗАШТО ЈЕ УХАПШЕН САЛИХ МУСТАФА: Језиви злочини шефа обавештајаца ОВК који је данас спроведен у Хаг

Foto: Arhiva Novosti

U saopštenju Specijalizovanih veća se ukazuje da je Sudija za prethodni postupak potvrdio optužnicu protiv Mustafe 12. juna, ali u skladu sa Pravilnikom o radu veća optužnica nije bila u tom trenutku javno objavljena.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosmetu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom, saopštila su večeras Specijalizovana veća.

Dodaju da je Sudija za prethodni postupak iz razloga bezbednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanojj verziji.

U saopštenju se napominje da će Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Mustafe pred sudiju za prethodni postupak biti objavljene u najskorije vreme.

Prvo pristupanje sudu se održava javno i može se pratiti putem striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

Mustafa je ranije danas uhapšen po nalogu Specijalozovanog tužilaštva Kosova.

On je bio jedan od osnovača OVK i šef obaveštajne službe u toj paravojsci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)