HAJKOM NA BEOGRAD MILO "PERE" PORAZ: Krivi im srpski ministri ali i naši mediji

V. KADIĆ / S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

21. 09. 2020. u 09:00

MANIR da Beograd optužuje za mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore vladu u Podgorici ne napušta ni u poslednjim danima mandata, dok narod posle pobede opozicije na izborima čeka da i zvanično bude odsviran kraj trodecenijskoj eri DPS Mila Đukanovića.

ХАЈКОМ НА БЕОГРАД МИЛО ПЕРЕ ПОРАЗ: Криви им српски министри али и наши медији

Foto D. Milovanović

Ovoga puta, uz opasku da aksiom uplitanja u njihove stvari, koji je u većoj ili manjoj meri prisutan decenijama, titulu "korifeja" takve politike dali su srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću, a odmah do njega svrstali ministra odbrane Aleksandra Vulina.

U prve "borbene" redove onih koji "napadaju" Crnu Goru svrstali su i ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog izjave da "komšije nemaju laboratoriju za testiranje zaraženih od virusa korona" i brojanja Crnogoraca u srpskom zdravstvu. "Neprijatelj" je i patrijarh SPC Irinej, jer je rekao da se "u Crnoj Gori događaju stvari kojih nije bilo ni za vreme Otomanske imperije i da je cilj da se protera srpski narod, kao što su to radile ustaše u Hrvatskoj" i naposletku "srpske medije koji su punih osam meseci vodili nezapamćenu kampanju protiv susedne zemlje".

NESHVATLjIVO  Ministru Aleksandru Vulinu zameraju posetu groba pokojnog Pavla Bulatovića, Foto Ministarstvo odbrane

Zasmetala im je Dačićeva izjava da Đukanović nastavlja da plaši građane Crne Gore lažima o Srbiji i navodnoj velikosrpskoj državnoj politici, a prisetili su se i dolaska Vulina na grob nekadašnjeg ministra odbrane Pavla Bulatovića.

- Dačić je još jednom demonstrirao svoj "prefinjeni" diplomatski repertoar i "posvećenost" duhu dobrosusedstva - saopštili su iz crnogorske vlade i nabrojali "nemešanja" poput "pretnji i dobronamernih upozorenja o bratoubilačkom ratu u Crnoj Gori i preporuke da je za rušenje Đukanovića potrebno jedinstvo svih drugih, kao i pozive da se Crnogorcima u Beogradu oduzme državljanstvo".

BOLI SAMO PRVI PUT

VULIN je istakao da su predstavnici odlazeće vlasti u Crnoj Gori "spremni da pišu i lepša pisma i da se u redovima pobednika uvek nađe mesta za one koji promene stranu, a ko promeni naciju može i partiju":

- Boli samo prvi put, posle je lako. Pitajte Mila, ako ga sretnete u šumi.

Vulinu su "spočitali" da ima "groteskni, ali i izraženo militaristički ton", da je "kao civilni političar hteo da uđe na teritoriju Crne Gore u uniformi" i da je posle izbora poručio da se "Crna Gora vratila sebi, klima se promenila i više ništa neće biti isto".

Ministar odbrane Srbije, odbacio je tvrdnje crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i pitao ih zašto "preziru svoje građane":

- Kada sam došao u posetu porodici i plemenicima ubijenog Pavla Bulatovića, imao sam srpsku zastavu na reveru, što za bivše Srbe deluje kao mešanje. Da sam bio politički korektan trebalo je zastavu "velike Albanije" da stavim, ili makar Raminu sliku. Da sam se tako označio, bio bih drag gost.

LIDERI POBEDNIČKIH KOALICIJA nastavljaju razgovore o državnim prioritetima

Dogovori oko podele pecopa u novoj crnogorskoj vladi

LIDERI koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović - danas će razgovarati o programu i prioritetima buduće vlade, kao i o podeli resora. Za vikend su obrise nove vlasti krojili eksperti iz pobedničkih partija.

Kao i što se očekivalo, pregovori nisu jednostavni, ali se odvijaju predviđenom dinamikom. Već prekosutra će biti konstitusan novi saziv Skupštine i izabran  šef parlamenta. Nezvanično, najviše šanse ima lider tima "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić. Posle završetka ovog dela posla, sledi pronalaženje kandidata za mandatara, koga gotovo svi vide u liku Krivokapića.

PRINCIPI Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, Foto Veliša Kadić

Upravo on smatra da je u budućoj vladi nacionalnog jedinstva participacija svakog građanina važna, navodeći da se može očekivati da albanske stranke i Bošnjačka stranka budu deo nove vlasti. Što se tiče budućeg odnosa crkve i države, Krivokapić smatra da je najbolje da svako ostane u granicama svog delovanja:

- Da sveštenstvo deluje na duhovni preporod, a vlast da deluje u materijalnom, kako bi u sinergiji došli do najboljih rešenja.

Analitičar Boško Vukićević kaže da se "pre svih ostalih kriterijuma, mora poštovati volja naroda koji je glasao za promene i pad diktature":

- Pregovori neće biti lagani, kao što nisu nijedni, ali će se završiti dogovorom. Preveliki je ulog u pitanju i nijedna strana ne želi da ponese breme nekog ko je prokockao istorijski sudbonosnu priliku.

S druge strane, režimski mediji na sve načine pokušavaju da uzdrmaju jedinstvo koalicije, lansirajući navodne svađe i netrpeljivost među pobednicima.

Marko Kovačević, kandidat za poslanika koalicije "Za budućnost Crne Gore", povodom kadrovskih rešenja navodi samo jedno načelo - ispoštovati izbornu volju:

- Prihvatiću one ljude koje URA Dritana Abazovića delegira na određena mesta, bez obzira na moje emocije. Isto važi i za kolege iz svih koalicija . Nismo tu da se volimo već da radimo i da konstatujemo ujedinjenje društva, a ne da se vraćamo u sferu podela.

Vulin je rekao da su u njegovoj pratnji bila i dva pukovnika, koja je na grob Bulatovića trebalo da dođu u uniformi, ali im nije dozvoljeno.

- Njima, ne meni, ja vas ništa nisam pitao. Možda su im zabranili da budu u uniformama zato što se pukovnici izjašnjavaju kao Srbi rođeni u Crnoj Gori, a to su dobro znali, i porodice su im zbog toga ljagali i prozivali - tvrdi Vulin. - A vi, gospodo bivši, nisam vas ja pobedio, već građani Crne Gore. Zašto ih toliko prezirete da nećete da im priznate pravo na izbor i slobodnu volju? Nije se Aleksandar Vučić bavio vama, da jeste, vaš poraz bi bio mnogo ubedljiviji. Niste izgubili što vas je srušila Srbija, već zato što ste bili protiv Srba u Crnoj Gori. Nije vas srušila Srpska crkva, već vas je oborila bruka što ste od nevladine organizacije Miraša Dedeića hteli da pravite crkvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024