ŠVAJCARCI STVARAJU MEGA BANKU: Spajaju se UBS i Kredi Svis?

Tanjug

18. 09. 2020. u 14:31

U ŠVAJCARSKOJ se sve glasnije šuška o navodnom spajanju UBS-a i Kredi Svisa, čime bi kontinentalna Evropa dobila novog velikog finansijskog diva.

ШВАЈЦАРЦИ СТВАРАЈУ МЕГА БАНКУ: Спајају се УБС и Креди Свис?

Foto: Novosti arhiva

Portal Insajd Paradeplac objavio je, pozivajući se na dva neimenovana izvora, da rukovodioci dve najveće švajcarske banke, UBS-a i Kredi Svisa, razmatraju mogućnost merdžovanja.

Potencijalni dogovor, koji bi mogao da bude objavljen početkom 2021, stvorio bi najveću banku u Evropi finansijske snage od gotovo 1,6 biliona evra depozita, prenosi Biznis insajder.

Obe banke su odbile da komentarišu, kako kažu, "glašine i nagađanja".

Portal Paradeplatc, koji je ime dobio po glavnom finansijskom trgu u Cirihu, gde se nalaze sedišta obe banke, tvrdi da je u razgovore uključen i švajcarski ministar finansija Uli Maurer.

Nova, zajednička banka UBS-a i Kredi Svisa, bila bi četvrta najjača na Starom kontinentu, iza HSBC-a, BNP-a Pariba i Kredi Agrikola, prema podacima agencije S&P.

Eventualni dogovor takođe bi mogao da rezultira ukidanjem do 15.000 mesta, ili 15 posto zaposlenih u obe banke širom sveta, izveštava Insajd Paradeplac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Veliki povratak Donalda Trampa u Belu kuću – ovo se dešava jednom u 130 godina!