ZAKON O OVK NIJE PROŠAO NI DANAS: Nema kvoruma u Prištini

Tanjug

17. 09. 2020. u 13:33

POSLANICI tzv. kosovske skupštine ni danas nisu izglasali sporni zakon o zaštiti ratnih vrednosti tzv. Oslobodilačke vojske Kosova zbog nedostatka kvoruma.

ЗАКОН О ОВК НИЈЕ ПРОШАО НИ ДАНАС: Нема кворума у Приштини

Foto: Tanjug/AP

U glasanju je učestvovalo 40 poslanika, a kako je rekla predsednica Skupštine Vjosa Osmani ta tačka biće uvrštena u dnevni red naredne sednice, prenosi portal Reporteri.

Sporni zakon nije izglasan ni na sednici održanoj 13. avgusta, takođe zbog nedostatka kvoruma.

Taj zakon predložila je Demokratska partija Kosova i u njemu se, između ostalog predviđa da "u slučaju hapšenja ili pritvora veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje, koje je izdala Srbija, iz političkih motiva, Vlada tzv. Republike Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana".

Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Zakon je izazvao brojne reakcije zbog sumnji da može da stvori mogućnosti zastrašivanja potencijalnih svedoka u suđenjima bivšim pripadnicima tzv.OVK, a strani ambasadori su ocenili da bi on mogao da ugrozi slobodu govora i rad Specijalnog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere