HAŠKA OSVETA RADIKALIMA: Pritisak tribunala na svedoke u predmetu protiv Radete i Jojića

S. J. M.

15. 09. 2020. u 13:55

HAŠKI sudija Li Daćun, koji vodi predmet protiv funkcionera SRS Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih da su tokom procesa Vojislavu Šešelju zastrašivali, pretili i nudili mito dvojici svedoka, naložio je da se ti svedoci sada izjasne da li su spremni da učestvuju u tom postupku pred srpskim pravosudnim organima.

ХАШКА ОСВЕТА РАДИКАЛИМА: Притисак трибунала на сведоке у предмету против Радете и Јојића

Foto: A. Stanković

Ovo izjašnjenje sudija je naložio u svetlu novih okolnosti da Radeta i Jojić više nisu poslanici u Narodnoj Skupštini Srbije.

Pre godinu i po dana ovi svedoci su rekli da "nisu voljni da svedoče ukoliko bi predmet bio prosleđen na suđenje u Srbiji", jer "strahuju što su optuženi", kako su naveli, "visoke političke ličnosti".

Inače prošle nedelje zastupnik optužnice u ovom predmetu Dijana Elis zatražila je od sudije Daćuna da obavesti predsednika Mehanizma u Hagu da Srbija odbija da sarađuje sa tim sudom i da neće da uhapsi i izruči dvoje optuženih.

S druge strane Srbija je sredinom avgusta obavestila sud da je Radeti i Jojiću prestao poslanički mandat i da je potpuno spremna da prihvati odgovornost za suđenje u tom slučaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista