DA LI ĆE BITI NOVOG PONAVLjANjA IZBORA U ŠAPCU I KO IH KONTROLIŠE: U GIK manjine, ali bez socijalista i radikala

A. DELIĆ

08. 09. 2020. u 16:24

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ НОВОГ ПОНАВЉАЊА ИЗБОРА У ШАПЦУ И КО ИХ КОНТРОЛИШЕ: У ГИК мањине, али без социјалиста и радикала

Foto: A. Delić

OČI Šapčana ovih dana uprte su u Gradsku izbornu komisiju, koja je već donela odluku o novom ponavljanju glasanja u Ševaricama, jednom od 27 biračkih mesta gde su u subotu ponovljeni lokalni izbori.

Da li će i ovoga puta poslušati sugestiju aktuelnog gradonačelnika Nebojše Zelenovića, kao i u junu, (kada je poništila izbore na svih 100 mesta), brzo će se saznati jer su rokovi za odlučivanje u izbornom procesu vrlo kratki.

Inače, GIK koji mnogi građani u neznanju mistifikuju, praktično, samo oslikava raspored snaga u lokalom parlamentu. Tako ovaj šabački, u osnovnom sastavu čine šest predstavnika "Zajedno za Srbiju", šest SNS i četiri Zapadne Srbije, dok su u prošireni ušli i pojedini učesnici na izborima - po jedan predstavnik "Metle", "Ujedinjene demokratske Srbije - Prilike", Ruske stranke i "Evropske zelene partije".

Pravila su takva da stranke učesnici izbora mogu imati predstavnike u proširenom sastavu ukoliko su predale pune liste - 69 kandidata plus potpisi podrške, ili ukoliko su to političke stranke manjina. A odlukom GIK-a, manjinski statusi su priznati za dve zelene stranke (Evropska zelena stranka i Zelena partija), od kojih su jedni, navodno Rusi, a drugi Slovaci. I Ruska stranka, takođe ima položaj stranke ruske nacionalne manjine, dok je "Prilika" koalicija Crnogoraca i Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine(!?)

ŽALBE SNS

SA problemima sa GIK, šabački SNS se suočio još prilikom predaje potpisa podrške za odbornike, u martu, kada je već prihvaćena listu pod brojem 1, naprasno poništena sa obrazloženjem da "nedostaje jedan papir". Kada su se pobunili, naprednjaci su odmah bili optuženi kako su taj nedostajući dokument, na prevaru, pokušali da ubace uz pomoć jedne članice, pa je izbio skandal. Naknadnom odlukom Upravnog suda, uoči izbijanja vanredne situacije, SNS je ipak pipalo to prvo mesto.

Naprednjaci su morali da se žale i u junu, kada je GIK doneo odluku da poništi izbore na svih 100 birališta, zbog navodne izborne krađe. Ipak, izbori su ponovljeni na 27 birališta, ali je Zelenović i u subotu "verovao" u pobedu sve dok glasovi nisu izbrojani. Nešto posle ponoći, objavio je da se opet dogodila izborna krađa i da će opet tražiri reprizu glasanja.

Iako je Šabac dugo bio uporište SPS-a i SRS-a, nijedna od ovih stranaka nije mogla dobiti predstavnike u GIK, jer takođe odlukom tog istog tela, navodno, nisu uspele da prikupe validne potpise podrške za puni sastav kandidata za odbornike. Socijalistima su potpisi čak više puta vraćani. Tako je potpuno jasno da, sa više nego dvotrećinskom većinom koalicije oko ZZS, predstavnici SNS u svakom slučaju moraju biti preglasani.

Ni to nije sve jer GIK ima pravo da, od stranaka koje se "preporuče" kao manjinske, traži saglasnost nacionalnih saveta manjina u čije se ime kvalifikuju. Šabački GIK nije smatrao da to treba da učini. Pored većine za odlučivanje u GIK, šabačka vlast tako je prigrabila još jedan važan benefit jer izborna pravila su takva da političke stranke nacionalnih manjina, umesto 900 glasova za cenzus, treba samo 626.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Milan Jovanović

08.09.2020. 19:46

Kao neko ko nije član ni jedne partije, i kome je svejedno ko dolazi na vlast, moram da čitaocima naglasim da imam jasne dokaze da je Gradska izborna komisija gomila kriminalaca i manipulatora, jer sam istražio temeljno celu stvar zbog toga što sam ni kriv ni dužan optužen da sam navodno kupovao glasove za SNS. Istražujući ceo slučaj, skupio sam dokaze da je GIK na osnovu ekstremno tankih, nepotpunih i posrednih dokaza o navodnim izbornim nepravilnostima zahtevao i izdejstvovao ponavljanje izbora, iako je i njima samima bilo jasno da su dokazi koje imaju slabi, da nikog nikada neće moći pravosnažno da osude za te navodne krađe, da im svedoci njihovi nikada neće izaći na sud da posvedoče o bilo čemu. Bukvalno su na osnovu ničega, raznih posrednjih dokaza, insinuacija i čistih bezočnih laži - neosnovano straćili gradu i ljudima 3 meseca i gomilu novca za ponavljanje izbora, i verujem da je to teško krivično delo za koje treba svi redom da odgovaraju.

Sale

09.09.2020. 10:48

Za vreme predizborne tišine, državna tv RTS objavljuje rezultate ankete koliko bi koja stranka fobila glasova kada bi se održali izbori. Na taj način skreće pažnju na glasače u Ša kpga da glasaju.