DA LI ĆE BITI NOVOG PONAVLJANJA IZBORA U ŠAPCU I KO IH KONTROLIŠE: U GIK manjine, ali bez socijalista i radikala

A. DELIĆ

08. 09. 2020. u 16:24

OČI Šapčana ovih dana uprte su u Gradsku izbornu komisiju, koja je već donela odluku o novom ponavljanju glasanja u Ševaricama, jednom od 27 biračkih mesta gde su u subotu ponovljeni lokalni izbori.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ НОВОГ ПОНАВЉАЊА ИЗБОРА У ШАПЦУ И КО ИХ КОНТРОЛИШЕ: У ГИК мањине, али без социјалиста и радикала

Foto: A. Delić

Da li će i ovoga puta poslušati sugestiju aktuelnog gradonačelnika Nebojše Zelenovića, kao i u junu, (kada je poništila izbore na svih 100 mesta), brzo će se saznati jer su rokovi za odlučivanje u izbornom procesu vrlo kratki.

Inače, GIK koji mnogi građani u neznanju mistifikuju, praktično, samo oslikava raspored snaga u lokalom parlamentu. Tako ovaj šabački, u osnovnom sastavu čine šest predstavnika "Zajedno za Srbiju", šest SNS i četiri Zapadne Srbije, dok su u prošireni ušli i pojedini učesnici na izborima - po jedan predstavnik "Metle", "Ujedinjene demokratske Srbije - Prilike", Ruske stranke i "Evropske zelene partije".

Pravila su takva da stranke učesnici izbora mogu imati predstavnike u proširenom sastavu ukoliko su predale pune liste - 69 kandidata plus potpisi podrške, ili ukoliko su to političke stranke manjina. A odlukom GIK-a, manjinski statusi su priznati za dve zelene stranke (Evropska zelena stranka i Zelena partija), od kojih su jedni, navodno Rusi, a drugi Slovaci. I Ruska stranka, takođe ima položaj stranke ruske nacionalne manjine, dok je "Prilika" koalicija Crnogoraca i Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine(!?)

ŽALBE SNS

SA problemima sa GIK, šabački SNS se suočio još prilikom predaje potpisa podrške za odbornike, u martu, kada je već prihvaćena listu pod brojem 1, naprasno poništena sa obrazloženjem da "nedostaje jedan papir". Kada su se pobunili, naprednjaci su odmah bili optuženi kako su taj nedostajući dokument, na prevaru, pokušali da ubace uz pomoć jedne članice, pa je izbio skandal. Naknadnom odlukom Upravnog suda, uoči izbijanja vanredne situacije, SNS je ipak pipalo to prvo mesto.

Naprednjaci su morali da se žale i u junu, kada je GIK doneo odluku da poništi izbore na svih 100 birališta, zbog navodne izborne krađe. Ipak, izbori su ponovljeni na 27 birališta, ali je Zelenović i u subotu "verovao" u pobedu sve dok glasovi nisu izbrojani. Nešto posle ponoći, objavio je da se opet dogodila izborna krađa i da će opet tražiri reprizu glasanja.

Iako je Šabac dugo bio uporište SPS-a i SRS-a, nijedna od ovih stranaka nije mogla dobiti predstavnike u GIK, jer takođe odlukom tog istog tela, navodno, nisu uspele da prikupe validne potpise podrške za puni sastav kandidata za odbornike. Socijalistima su potpisi čak više puta vraćani. Tako je potpuno jasno da, sa više nego dvotrećinskom većinom koalicije oko ZZS, predstavnici SNS u svakom slučaju moraju biti preglasani.

Ni to nije sve jer GIK ima pravo da, od stranaka koje se "preporuče" kao manjinske, traži saglasnost nacionalnih saveta manjina u čije se ime kvalifikuju. Šabački GIK nije smatrao da to treba da učini. Pored većine za odlučivanje u GIK, šabačka vlast tako je prigrabila još jedan važan benefit jer izborna pravila su takva da političke stranke nacionalnih manjina, umesto 900 glasova za cenzus, treba samo 626.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)