DSS: Usvojiti novi zakon za udžbenike

D.R.Đ.

01. 09. 2020. u 18:18

DEMOKRATSKA stranka Srbije zalaže se da se povuče Zakon o udžbenicima i nastavnim sredstvima i da se usvoji novi kojim će se vratiti značaj Zavoda za udžbenike, kao, kako ocenjuju, "jedine relevantne državne institucije" koja će imati monopol nad izdavanjem udžbenika i nastavnih sredstava.

ДСС: Усвојити нови закон за уџбенике

Foto: Depositphotos

DSS je pozvala Vladu i predsednika države da pokrenu inicijativu da se razmotre efekti Zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima, jer smatraju da je on proizveo loše efekte, kako u pogledu finansija, tako i u povećanju korupcije i štetnog uticaja na obrazovanje dece.

-Novim zakonom bi trebalo propisati da udžbenici i nastavna sredstva budu besplatni barem za socijalno ugrožene kategorije. Danas je tržište udžbenika u Srbiji vredno 8,8 milijardi dinara, ili 75 miliona evra od čega 71,75 procenta drže izdavači ''Novi logos'', ''Klet'' i ''Freska'', koje povezuje isti vlasnik – nemačka izdavačka kuća Klett. Istovremeno, udeo Zavoda za džbenike iznosi 0,30 procenata u sopstvenoj zemlji Srbiji - navode u DSS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju