VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DODIKOM I CVIJANOVIĆ: Uskoro nova pomoć RS, prvi avion leti za Trebinje do marta 2022. (VIDEO)

Novosti online

26. 08. 2020. u 10:18

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se danas sa predstavnicima Republike Srpske, srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom RS Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ДОДИКОМ И ЦВИЈАНОВИЋ: Ускоро нова помоћ РС, први авион лети за Требиње до марта 2022. (ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

Vučić i Brnabić srdačno su dočekali prijatelje iz RS ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, gde je sastanak počeo nešto posle 10 sati.

-Još jednom bih želeo da pozdravim naše goste, da se zahvalim predsednici i ministrima u Vladi Srbije. Mislim da smo imali najsveobuhvatniji sastanak-rekao je predsednik Vučić.

-Analizirali smo sve naše projekte. Krajem godine, početkom iduće uputićemo dodatnu pomoć Republici Srpskoj. Smatramo to moralnom obavezom, jer želimo da ljudi koji žive u RS sačuvaju svoja ognjišta-rekao je Vučić.


O AERODROMU U TREBINJU

-Razgovarali smo o jednoj o najznačajnih tema, o aerodromu u Trebinju. Prvi avion će poleteti do marta 2022. godine, a mi ćemo se potruditi da to bude i brže- rekao je Vučić.

Kako kaže, to nisu mala ulaganja, ali dodaje da veruje da će projekat biti isplativ i od velikog interesa za Srbiju, kao i narod u Hercegovori i Crnoj Gori.

-Takođe je važno, razmatramo i opciju učešća u rekonstrukciji aerodroma u Banjaluci, ali o tome ćemo tek pričati-rekao je Vučić.

Foto: N. Skenderija

 

ZAJEDNIČKA INDUSTRIJSKA ZONA SA RS

Dodaje da će se formirati zajednička industrijska zona sa RS, gde bi trebalo zajedno da radimo na deonici autoputa od 18 kilometara.

-Razgovarali smo i o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji-rekao je Vučić.

Kako kaže, takođe je važno da preduzeća kojima upravlja Srbija imaju pravo na različitim tenderima na nivou BiH.

Foto: N. Skenderija

 


UJEDNAČEN ŠKOLSKI PROGRAM

-Pričali smo i o obrazovanju. Ići ćemo na ujednačavanje školskog programa, bukvara, kao i u zajedničkim ekskurzijama- rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će organozivati zajednička takmičenja učenika Srbije i Srpske

-Donećemo zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Obrazovaćemo mešovitu radnu grupu za to-rekao je predsednik.

-Uskoro ćete imati priliku da vidite premijeru prvog srpskog igranog filma o Jasenovcu. Uputićemo poziv Emiru Kusturici za jedan drugi fil i drugu temu, ali jako bitnu, koji će govoriti o svim problemima sa kojima smo se suočavali u prošlosti-kaže Vučić.

 

SASTANAK SA DODIKOM U ČETIRI OKA

Ističe da je imao sa Dodikom sastanak u četiri oka, pre ovog sa delegacijama.

-Razgovarali smo o statusu RS, ne moram nikome da govorim koliko je nama stalo do njih. Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odgovorio sam na svako pitanje i naglasio da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za nas, a verujem i za njih-rekao je Vučić.

Foto: N. Skenderija

 

„NA PRETNJE RATOM MORAMO DA ODGOVORIMO MIRNO”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbiji, a uveren je i RS očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja, te da na pretnje ratom, koje slušamo gotovo svakog dana, moramo da odgovaramo mirno, trpeljivo i srpljivo.

-Ni na koji način u toj igri ne smemo da učestvujemo-poručio je Vučić.

Vučić je preneo da je razgovarano o dokumentu koji je RS uputila njemu, ukazujući da je dobio više pitanja vezano za status Srpske.

-Ne moram da govorim nikome koliko nam je stalo do dobrih odnosa sa RS. Rekao sam da je stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma, i odgovorio sam na svako pitanje-podvukao je on.

Foto: M. Anđela

 

Vučić je ranije potvrdio da je dobio „određene papire“ iz Banjaluke, ali nije želeo da preciznije govori o njihovom sadržaju, dok su u Banjaluci izričiti da se u dokumentu ne tretira pitanje Kosova, već Republike Srpske i ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Foto: M. Anđela

 

Dodik je kazao da su to učinili kako bi Vučiću predočili kako zapadne zemlje Republici Srpskoj oduzimaju prava što je, kako je naveo, potpuno obrnuti proces od onog koji je viđen na primeru KiM.

U dokumentima, koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS, instistira se na poštovanju Dejtonskog sporazuma, ukazuje na kršenje Ustava BiH i traži odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Inače, slanje dokumenata u Beograd u Stranci demokratske akcije (SDA) i najavljene razgovore u Beogradu protumačili su kao nastavak agresije na BiH i koordinisano delovanje predsednika Srbije sa državnim vrhom Republike Srpske i povezivanje statusa KiM sa Srpskom pred nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Foto: M. Anđela

 

S druge strane, analitičari u takvom tumačenju ne vide opravdanost i smatraju da je pitanje KiM ''''samo za sebe'''', kao i da Dejtonski mirovni sporazum funkcioniše od potpisivanja i da su jasni njegovi kriterijumi.

Istovremeno vide potrebu Republike Srpske da govori o dokumentima i njena očekivanja da će se na dnevnom redu pred međunarodnom zajednicom uskoro naći pitanje budućnosti Federacije posebno posle izjava pojedinih međunarodnih zvaničnika da bi trebalo promeniti Ustav BiH i izvorni Dejton u prilog jačanja institucija BiH.

Foto: M. Anđela

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (55)