VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DODIKOM I CVIJANOVIĆ: Uskoro nova pomoć RS, prvi avion leti za Trebinje do marta 2022. (VIDEO)

Novosti online

26. 08. 2020. u 10:18

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ДОДИКОМ И ЦВИЈАНОВИЋ: Ускоро нова помоћ РС, први авион лети за Требиње до марта 2022. (ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se danas sa predstavnicima Republike Srpske, srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom RS Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Vučić i Brnabić srdačno su dočekali prijatelje iz RS ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, gde je sastanak počeo nešto posle 10 sati.

-Još jednom bih želeo da pozdravim naše goste, da se zahvalim predsednici i ministrima u Vladi Srbije. Mislim da smo imali najsveobuhvatniji sastanak-rekao je predsednik Vučić.

-Analizirali smo sve naše projekte. Krajem godine, početkom iduće uputićemo dodatnu pomoć Republici Srpskoj. Smatramo to moralnom obavezom, jer želimo da ljudi koji žive u RS sačuvaju svoja ognjišta-rekao je Vučić.


O AERODROMU U TREBINjU

-Razgovarali smo o jednoj o najznačajnih tema, o aerodromu u Trebinju. Prvi avion će poleteti do marta 2022. godine, a mi ćemo se potruditi da to bude i brže- rekao je Vučić.

Kako kaže, to nisu mala ulaganja, ali dodaje da veruje da će projekat biti isplativ i od velikog interesa za Srbiju, kao i narod u Hercegovori i Crnoj Gori.

-Takođe je važno, razmatramo i opciju učešća u rekonstrukciji aerodroma u Banjaluci, ali o tome ćemo tek pričati-rekao je Vučić.

Foto: N. Skenderija

 

ZAJEDNIČKA INDUSTRIJSKA ZONA SA RS

Dodaje da će se formirati zajednička industrijska zona sa RS, gde bi trebalo zajedno da radimo na deonici autoputa od 18 kilometara.

-Razgovarali smo i o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji-rekao je Vučić.

Kako kaže, takođe je važno da preduzeća kojima upravlja Srbija imaju pravo na različitim tenderima na nivou BiH.

Foto: N. Skenderija

 


UJEDNAČEN ŠKOLSKI PROGRAM

-Pričali smo i o obrazovanju. Ići ćemo na ujednačavanje školskog programa, bukvara, kao i u zajedničkim ekskurzijama- rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će organozivati zajednička takmičenja učenika Srbije i Srpske

-Donećemo zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Obrazovaćemo mešovitu radnu grupu za to-rekao je predsednik.

-Uskoro ćete imati priliku da vidite premijeru prvog srpskog igranog filma o Jasenovcu. Uputićemo poziv Emiru Kusturici za jedan drugi fil i drugu temu, ali jako bitnu, koji će govoriti o svim problemima sa kojima smo se suočavali u prošlosti-kaže Vučić.

 

SASTANAK SA DODIKOM U ČETIRI OKA

Ističe da je imao sa Dodikom sastanak u četiri oka, pre ovog sa delegacijama.

-Razgovarali smo o statusu RS, ne moram nikome da govorim koliko je nama stalo do njih. Stav Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odgovorio sam na svako pitanje i naglasio da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za nas, a verujem i za njih-rekao je Vučić.

Foto: N. Skenderija

 

„NA PRETNjE RATOM MORAMO DA ODGOVORIMO MIRNO”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbiji, a uveren je i RS očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja, te da na pretnje ratom, koje slušamo gotovo svakog dana, moramo da odgovaramo mirno, trpeljivo i srpljivo.

-Ni na koji način u toj igri ne smemo da učestvujemo-poručio je Vučić.

Vučić je preneo da je razgovarano o dokumentu koji je RS uputila njemu, ukazujući da je dobio više pitanja vezano za status Srpske.

-Ne moram da govorim nikome koliko nam je stalo do dobrih odnosa sa RS. Rekao sam da je stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma, i odgovorio sam na svako pitanje-podvukao je on.

Foto: M. Anđela

 

Vučić je ranije potvrdio da je dobio „određene papire“ iz Banjaluke, ali nije želeo da preciznije govori o njihovom sadržaju, dok su u Banjaluci izričiti da se u dokumentu ne tretira pitanje Kosova, već Republike Srpske i ukazuje na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Foto: M. Anđela

 

Dodik je kazao da su to učinili kako bi Vučiću predočili kako zapadne zemlje Republici Srpskoj oduzimaju prava što je, kako je naveo, potpuno obrnuti proces od onog koji je viđen na primeru KiM.

U dokumentima, koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština RS, instistira se na poštovanju Dejtonskog sporazuma, ukazuje na kršenje Ustava BiH i traži odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Inače, slanje dokumenata u Beograd u Stranci demokratske akcije (SDA) i najavljene razgovore u Beogradu protumačili su kao nastavak agresije na BiH i koordinisano delovanje predsednika Srbije sa državnim vrhom Republike Srpske i povezivanje statusa KiM sa Srpskom pred nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Foto: M. Anđela

 

S druge strane, analitičari u takvom tumačenju ne vide opravdanost i smatraju da je pitanje KiM ''''samo za sebe'''', kao i da Dejtonski mirovni sporazum funkcioniše od potpisivanja i da su jasni njegovi kriterijumi.

Istovremeno vide potrebu Republike Srpske da govori o dokumentima i njena očekivanja da će se na dnevnom redu pred međunarodnom zajednicom uskoro naći pitanje budućnosti Federacije posebno posle izjava pojedinih međunarodnih zvaničnika da bi trebalo promeniti Ustav BiH i izvorni Dejton u prilog jačanja institucija BiH.

Foto: M. Anđela

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (55)

nikk

26.08.2020. 10:42

Па послијед поче ђетињити; запита ме за наше сусједе, за Бошњаке и за Арбанасе: Кад ухвате - каже - Србина, било жива ал' мртва у руке, хоће ли га изјест, што ли раде? Ђе изјести, ако Бога знадеш, ка ће човјек изјести човјека? негира Петар Петровић Његош да би србина појели у Босну или Косово. Али путописци Италије ипак то бележе, локално српско становништво и британски путописац Џорџ Боров који каже да једу људе по угарском делу данашње србије, српске, некдашње крајине, силују, пљачкају у налетима вођени харамбашом са турбаном чак из италије где су добили право да живе као досељеници из данашње албаније, мореје, грчке и неки чак румуније.

Pera

26.08.2020. 10:44

Dejtonski sporazum je po mdjunarodnom pravu i kao takav kao i svi drugi sporazumi treba da se postuje a engkezi i pedi esdaun su krsioci pa ih treba ignorisati.

Bojan

26.08.2020. 10:51

Srpski državnici moraju da se sastaju, konsultuju oko zajedničkih nastupa, politike i niza infrastrukturnih projekata, koji treba da dovedu do homogenizacije našeg naroda.

Tanjica

26.08.2020. 14:33

Srbija je uvek tu da pomogne RS sta god da zatreba. Mi treba da funkcionisemo kao jedna drzava i da se tako i ponasamo. Zajednicki praznici su sansa da se jos vise zblizimo.

Milica

26.08.2020. 18:49

Dobri odnosi Republike Srbije i Republike Srpske plod su ranijeg i sadasnjeg zajednistva i jedinstva, koje nas je mnogo puta drzalo zajedno protiv svih onih okolnisti koje su pokusale da uzdrmaju taj odnos.

Ivana

26.08.2020. 19:14

Saradnja sa Republikom Srpskom je od velike važnosti za našu državu. Srbija danas zahvaljujući Aleksandru Vučiću teži da ekonomski potpuno ojača, da počne sa ulaganjima u Sarajevu kako bi sačuvali mir u regionu.

Dragan

27.08.2020. 03:38

Republika Srpska je zatražilo pomoć od Srbije jer im se svakodnevno upućuju pretnje. Srbi su obavezni da pomognu svom bratskom Srpskom narodu koji ćivi u Republici Srpskoj.

ksenija

27.08.2020. 07:46

Odnosi između Srbije i Republike Srpske nikada nisu bili bolji, nego što je to dans. Predaja nikad nije opcija i borba će se voditi svim dozvoljenim sredstvima da se očuva naš narod i da se njihova vekovna ognjišta nikad više ne ugase.

ksenija

27.08.2020. 07:46

Srbija je uvek tu da pomogne RS sta god da zatreba. Mi treba da funkcionisemo kao jedna drzava i da se tako i ponasamo. Zajednicki praznici su sansa da se jos vise zblizimo.

olja

27.08.2020. 08:02

Srbiji je stalo do dobrih odnosa sa RS, pomoć koju Srpska dobija od Srbije će biti još i veća, podržavam ideju o školstvu, ujednačavanju udžbenika, zajedničkih ekskurzija, takmičenja jer na taj bi način bi se zaštitilo naše pismo i istorija.

Branko

27.08.2020. 08:05

Poziciju Republike Srpske definisao je Dejtonski sporazum, njegovom jednostranom izmenom bez saglasnosti svih potpisnica stvorio bi se ponovo veliki politicki problem.