JEVTIĆ I RAKIĆ SA VLADIKOM TEODOSIJEM: Predsatvnici Srba u kosovskim institucijama posetili manastir Gračanicu

D.Zečević

21. 08. 2020. u 18:11

ČVRSTO ćemo stati u odbranu interesa Srpske pravoslavne crkve. Za nas predstavnike srpskog naroda u institucijama Kosova, jedino prihvatiljivo rešenje povodom izgradnje tranzitno-magistralnog puta Dečani-Plav je u okviru zakona.”

ЈЕВТИЋ И РАКИЋ СА ВЛАДИКОМ ТЕОДОСИЈЕМ: Предсатвници Срба у косовским институцијама посетили манастир Грачаницу

Foto: D.Z.

Ovo su danas , tokom susreta sa episkompom raško prizrenskim, vladikom Teodosijem u manastiru Gračanica poručili  ministri u kosovskoj Vladi i predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik Dalibor Jevtić navodeći da se poruka odnosi na sve one koji  o ovom problemu razmišljaju drugačije.Kako se navodi u saopštenju za javnost, tokom susreta Jevtića i Rakića sa vladikom Teodosijem razgovaralo se i o pomoći SPC na svim poljima na kojima je potrebno, kako bi pozicija crkve bila još jača.

Predstavnici Srpske liste su takođe , podržali odluku  kojom je zaustavljena dalja izgradnja puta u zaštićenoj zoni i istakli da iskreno veruju da će ona ostati na snazi do pronalaženja rešenja prihvatljivog za sve jer kako su istakli- rešenje postoji. Podvukli su i da je podrška predsedika Aleksandra Vučića i predstavnika institucija u Srbiji u rešavanju problema i te kako značajna.

Foto: D.Z.

- Ne želimo da ugrožavamo bilo čija prava ali isto tako želimo da se prava Srba na Kosovu poštuju. Na tome radimo i za tako nešto ćemo se zalagati. U stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija, kako bi im predočili da borba srpskog naroda na očuvanju svojih svetinja i identiteta nesme biti zanemarena-navodi se u saopštenju Ministarstva za povratak na čijem je čelu ministar Dalibor Jevtić.Tokom susreta je razgovarano i o poslednjoj neprijatnosti koju je doživeo vladika raško-prizrenski Teodosije, kada su ga kosovski carinici zaustavlili na Jarinju i vratili. Rečeno je da se ovakvi neprijatni događaji u budućnosti ne smeju dešavati.

 Vladika Teodosije je istakao da je od suštinskog značaja zajednički rešavati probleme koji su ovih dana zadesili SPC. Rekao je da, što je sloga Srba veća to je pozicija jača i napomenuoda je današnji susret značajan zbog nekoliko razloga a osnovni je taj što se ovime jasno pokazje da su Srbi i te kako odlučni da se izbore sa svime što stoji na putu njihovog opstanka i ostanka na KiM.Inače, početkom jula meseca ove godine, tokom posete manastiru Visoki Dečani, Rakić i Jevtić su istakli da su svetinje stub ostanka i opstanka srpskog naroda.

Foto: D.Z.

-Upravo zato je značajno snažno zalaganje za očuvanje postojećih, a od izuzetne je važnosti i raditi na izgradnji novih i obnovi porušenih svetinja-, zaključili su zvaničnici tokom današnjeg sastanka.Takođe, tokom današnjeg susreta zvaničnika Srpske liste sa vladikom Teodosijem, dogovorena je stalna komunikacija i koordinacija oko rešavanja svih problema, kao i održavanje sastanaka poput današnjeg na mesečnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju