ZOVU SRBE DA SLAVE "OLUJU" I GOTOVINU: Provokacija Zagreba uoči obeležavanja progona 250.000 naših sunarodnika

J. K. - D. M.

29. 07. 2020. u 09:15

PRED ovogodišnju godišnjicu "Oluje" hrvatske vlasti otišle su i korak dalje u skandaloznim provokacijama, tražeći da na kninskoj tvrđavi ovoga puta progon 250.000 naših sunarodnika "slave" i - predstavnici Srba.

ЗОВУ СРБЕ ДА СЛАВЕ ОЛУЈУ И ГОТОВИНУ: Провокација Загреба уочи обележавања прогона 250.000 наших сународника

Tanjug

Ovaj nečuveni zahtev, adresiran na lidera Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca i novog potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića, uputio je niz političara iz Zagreba, uključujući i premijera i predsednika, Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. Iza svega se, smatraju sagovornici "Novosti", krije još jedan bezočni pokušaj da se "opere" hrvatska istorija i da se od "Oluje", koja je bila udruženi zločinački poduhvat, napravi "veličanstvena pobeda".

Tanjug

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, o eventualnom dolasku predstavnika Srba u Hrvatskoj u Knin intenzivno se razgovara, a bila je to i jedna od tema susreta premijera i njegovog novog potpredsednika. Redovno se čuju i Plenković i Pupovac, koji je već najavio da će na 25-godišnjicu "Oluje" biti u selu Grubori, mestu stravičnog stradanja našeg naroda. U kancelariji hrvatskog predsednika kažu da ne žele da kalkulišu hoće li Pupovac i Milošević doći, ostavljajući njima da odluče, dok Milanović neće ići u Grubore.

S druge strane, dileme oko ovog nema u Srbiji, odakle poručuju da nijedan Srbin 5. avgusta ne bi smeo da bude u Kninu. Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je zahtev za učešće Srba u proslavi etničkog čišćenja našeg naroda "neviđena politička provokacija":

- Zagreb traži da na proslavi "Oluje" prisustvuje Srbin iz Hrvatske, jer bi im tako bilo malo lakše na savesti. U Hrvatskoj je pre rata živelo 560.000 Srba, a sada ih je ostalo 180.000. Oni su izvršili etničko čišćenje sopstvene države i sproveli ono što je i bio cilj ustaškog pokreta.

Tanjug

I predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta smatra da nijedan častan Srbin ne može prisustvovati proslavi "Oluje":

ODLIKOVANjA

Planirano je i da Milanović 4. avgusta preda odlikovanja devetorici ratnih zapovednika tokom akcije "Oluja". Među njima su i bivši ministri odbrane Damir Krstičević i Ante Kotromanović, te Rahim Ademi, Đuro Dečak, Marijan Mareković, Miljenko Crnjac, Nojko Marinović, Luka Đanko i Vinko Vrbanac.

- Ovi pozivi predstavljaju brutalnu provokaciju i uvredu za proterane i ubijene Srbe. Pupovac i Milošević odlično znaju šta se svakog 5. avgusta proslavlja u Kninu - proterivanje 250.000 Srba i ubijanje 2.000 srpskih civila i vojnika. Milanovićeva izjava da samo mali deo srpskog naroda na "Oluju" gleda kao na katastrofu je bezočna laž, a njegova poruka da Hrvatska može biti ponosna na to kako je ova akcija planirana i odrađena samo potvrđuje da je i on verni sledbenik ratnog zločinca Franje Tuđmana, čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste države.

Zbog situacije sa epidemijom virusa korona, govori ove godine neće biti održani na kninskoj tvrđavi, već u samom gradu, na centralnom Trgu Ante Starčevića. Prvi put, kako je najavljeno, govoriće general Ante Gotovina, kome je u Hagu suđeno za zločine počinjene tokom "Oluje", ali je oslobođen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)