PRIŠTINSKI MEDIJI: U nastavku dijaloga tema će biti i ZSO

Tanjug

21. 07. 2020. u 20:51

ПРИШТИНСКИ МЕДИЈИ: У наставку дијалога тема ће бити и ЗСО

Foto Tanjug

U NASTAVKU dijaloga predstavnika Beograda i Prištine u Briselu biće razmatrano pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), sporazuma koji EU i države članice zahtevaju od Prištine da sprovede, piše "Gazeta ekspres".

Prištinski list navodi da su mu izvori u Briselu rekli da je nastavak dijaloga početak pregovora o temama koje su deo sporazuma postignutih između dve strane uz posredovanje EU, a koji nikada nisu sprovedeni.

Zahtev za sprovođenje sporazuma potpisanih u okviru briselskog dijaloga, dodaje se, odnosi se i na Srbiju.

"EU i zemlje članice očekuju da će strane implementirati sve sporazume postignute u prošlosti. Nerešena pitanja prethodnih sporazuma biće rešavana paralelno sa budućim pregovorima za sveobuhvatni sporazum", izjavila je portparolka EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Nabila Masrali.

"Gazeta" navodi da je EU poslala poruku protivnicima dijaloga koji je započet u Briselu, podsećajući na poziv specijalnog izaslanika za dijalog Mirsolava Lajcaka tokom posete Prištini da ostave po strani partijske interese i da budu jedinstveni u dijalogu sa Srbijom.

Navodi se da EU smatra da je evropski put Kosova i Srbije povezan sa dijalogom kojim posreduje.

Iz Brisela za "Gazetu" kažu da će EU raditi sa obe strane na sporazumu o normalizaciji odnosa i na rešavanju svih otvorenih pitanja, prenelo je Kosovo onlajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)