MINISTAR VULIN: Koje vrednosti svetosavlja ugrožavaju crnogorsku naciju?

Tanjug

18. 07. 2020. u 17:55

MINISTAR odbrane Srbiije Aleksandar Vulin reagovao je danas na izjavu premijera Crne Gore Duška Markovića da su "antifašizam i svetosavlje suprotstavljeni" upitavši kako su Srbi, odrasli na svetosavlju, svuda gde su živeli, a posebno u Crnoj Gori, podigli antifašističke ustanke.

МИНИСТАР ВУЛИН: Које вредности светосавља угрожавају црногорску нацију?

Foto: MOD

"Veliki vezir osmanskog carstva Sinan-paša naredio je da se na Vračaru spale mošti Svetog Save, predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković u Podgorici, rodnom mestu Stefana Nemanje, napisao je da su antifašizam i svetosavlje jedno drugom suprostavljeni", naveo je Vulin reagujući na autorski tekst Markovića u podgoričkoj "Pobjedi".

Vulin dodaje da Marković, pošto je veći deo svog života proveo kao Srbin, sigurno može da odgovori koje su vrednosti svetosavlja suprotstavljene antifašizmu i koje vrednosti svetosavlja ugrožavaju crnogorsku ili bilo koju naciju.

"I kako je to Srpska pravoslavna crkva nametnuta u Crnoj Gori i kome? Onaj ko zna da otpeva ''Nad Kraljevom živa vatra seva'' mogao bi da nauči i Himnu Svetom Savi", poručio je ministar Vulin.

Marković je u autorskom tekstu za "Pobjedu", povodom Dana državnosti Crne Gore 13. jula, napisao da u današnjoj Crnoj Gori ne može nijedna religijska organizacija presuđivati da li je neki zakon, donesen u demokratskoj proceduri u parlamentu - ustavan ili antiustavan.

"Ne radi se o tome da u Crnoj Gori bilo ko ugrožava pravoslavce, niti ispovedanje pravoslavne vere u bilo kom pravoslavnom hramu, niti pravni položaj bilo koje verske zajednice, pa ni SPC. Radi se o tome na kojim temeljima Crna Gora želi da gradi svoju kuću: na antifašističkim ili na svetosavskim? Jedno s drugim ne ide nikako", napisao je Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri