ĆUTANJE ZAPADA MOTIV KURTIJU DA JAČE UDARI: Ministar policije tzv. Kosova otkrio da ne strepe od mentora

D. Zečević

18. 06. 2024. u 11:52

NEMA nesuglasica sa međunarodnim partnerima povodom akcija policije na severu. Stejt department i zemlje Kvinte samo su izrazile zabrinutost zbog zatvaranja ekspozitura Banke Poštanske štedionice. Nema kritika, postoje zabrinutosti koje oni s vremena na vreme pokazuju. Blisko sarađujemo sa svima, razumemo njihovu zabrinutost, ali i Vlada Kosova ima obavezu prema sadašnjim, ali i prema budućim generacijama da jednom zauvek stabilizuje situaciju na severu.

ЋУТАЊЕ ЗАПАДА МОТИВ КУРТИЈУ ДА ЈАЧЕ УДАРИ: Министар полиције тзв. Косова открио да не стрепе од ментора

Foto: Profimedia

Ovom izjavom ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja indirektno je potvrdio sve ono na šta Beograd i Srbi sa KiM odavno upozoravaju - svojim blagim stavom ili ćutanjem Zapad praktično motiviše premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da nastavi progon naših sunarodnika.

To se još jednom potvrdilo i prethodna tri dana, tokom koji su Kurtijevi policajci priveli dvojicu srpskih mladića zbog pevanja srpskih pesama u Leposaviću, maltretirali ih i prskali suzavcem, a potom se dogodio i upad u osnovnu i srednju školu "Nikola Tesla", gde su fotografisali prostorije. Ta dva slučaja su zabeležena u crnu listu napada i provokacija Srba, kojih je bilo 58 od početka godine.

Nakon svega, iz Brisela su ponovo stigli izrazi zabrinutosti zbog situacije na severu i poruka za "obe strane".

- U poslednjem vremenskom periodu videli smo jednostrane i nekoordinisane korake, koji su doveli do novih eskalacija. Stalna eskalacija bila je razlog zašto je EU uvela mere. Očekujemo od vlade Prištine i kosovskih vlasti da preduzmu neophodne korake za deeskalaciju. Ali, isto to očekujemo i od srpske strane. Dakle, obe strane ovde imaju problema - naveo je portparol EK Peter Stano.

Aleksandar Arsenijević, iz Srpske demokratije u Kosovskoj Mitrovici i jedan od političkih predstavnika Srba na severu KiM, kaže da, ukoliko stabilizacija severa KiM znači i nulti procenat Srba, onda idu dobrim putem i za sada uspevaju u tome:

- Međunarodna zajednica s pravom izražava zabrinutost, ali isto tako treba da preuzme i ključne korake da se kazne odgovorni zbog svega što se dešava Srbima na čitavom KiM.

Oni imaju svoje druge mehanizme pritisaka i prisile koje mogu da aktiviraju, osim prošlogodišnjih blagih sankcija, kako bi ukrotili podivljalu vlast u Prištini. Jer, za sve što se dogodi na severu KiM albanski političari, poput Svečlje, izlaze sa nekakvim osudama i okrivljuju Srbe koji samo žele da zaštite pravo da budu svoji na svome.

Iz Srpske liste ističu da su napadi na srpsku decu na severu KiM deo institucionalne represije koju sprovodi režim u Prištini. Građani većinski srpskih opština ističu da prekomernim prisustvom tzv. kosovske policije Kurtijev režim vrši sistematski teror nad narodom i sve to naočigled međunarodne zajednice.

Ispisan grafit "Albanija"

U SELU Sušica na Kosovu i Metohiji, na objektu doma kulture i dečjem igralištu, ispisan je grafit "Albanija" i uvredljivi natpisi, što je uznemirilo meštane ovog većinski srpskog mesta nadomak Gračanice. Predsednik lokalnog saveta Sušice Marko Simić je naglasio da su meštani pre dva dana primetili ispisane grafite, a da je slučaj u toku dana prijavljen tzv. kosovskoj policiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde