VULIN O CRNOGORSKOJ REZOLUCIJI O JASENOVCU: Ako ne smeju da pomenu Hrvatsku, ustaše i Nemce, neka ne rasitnjavaju jasenovačku golgotu

Novosti online

18. 05. 2024. u 13:49

POTPREDSEDNIK Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin reagovao je na predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu koji je predat Skupštini Crne Gore.

ВУЛИН О ЦРНОГОРСКОЈ РЕЗОЛУЦИЈИ О ЈАСЕНОВЦУ: Ако не смеју да помену Хрватску, усташе и Немце, нека не раситњавају јасеновачку голготу

Foto Tanjug

- Pisci crnogorske rezolucije o Jasenovcu uspeli su ono što niko nije mogao. Da napišu rezoluciju o jasenovačkom genocidu, a da ni jednom ne pomenu ustaše i NDH, da srpsko ime pomenu jednom, a hrvatsko samo kada su nabrajali narode koji su stradali u Jasenovcu. Možda crnogorski  jezik nije dovoljno bogat da sve ovo pobroji, ali mogli su pisci rezolucije da se posluže i srpskim. Osim manjka reči ili manjka hrabrosti da izgovore prostu istinu o odgovornosti NDH, Hrvata i ustaša, pisci rezolucije su pokazali i potpuno nepoznavanje istorije - kaže Vulin i dodaje:

- 22. aprila 1944. godine, jasenovački logor nije rasformiran, kako se kaže u predlogu rezolucije, već su preostali logoraši, njih šest stotina od ukupno hiljadu, izvršili proboj jurišajući na hrvatske ustaše i žicu. Zapamćeno je da je Mile Ristić logoraš, Kozarčanin oteo ustašama mitraljez i pokrivao proboj. Ne znaju pisci rezolucije da je Jasenovac jedini logor smrti koji na sramotu i partizana i četnika nije oslobođen, već su se logoraši sami oslobodili, pa samin tim nije mogao biti rasformiran.Rezolucija o jasenovačkon genocidu ne može i ne sme da bude puko potkusurivanje sa Srebrenicom. Prevelika je jasenovačka patnja, a još veći hrvatski greh da bi se Jasenovac poredio sa Srebrenicom.

- Zato, ako Skupština Crne Gore ne sme da pomene i Hrvatsku i ustaše i Nemce neka ne rasitnjava jasenovačku golgotu da bi opravdala Vladu Crne Gore zato što će glasati za rezoluciju o Srebrenici. Ne znam šta je veća uvreda za Srbe - poručio je Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!