POKRENULI SMO UKIDANJE TAKOZVANE PEM KONVENCIJE: Vučić otkrio koje novine očekuju građane Srbije

Novosti online

13. 05. 2024. u 18:25

PREDSEDNIK Republike Srbije, Aleksandar Vučić sastao se sa Oliverom Varhejijem kome se zahvalio na svim planovima koje je doneo u Beograd i dodao da "imamo na čemu da radimo i da imamo na čemu da budemo zahvalni".

ПОКРЕНУЛИ СМО УКИДАЊЕ ТАКОЗВАНЕ ПЕМ КОНВЕНЦИЈЕ: Вучић открио које новине очекују грађане Србије

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- To nije reč samo o novcu, to je reč o strukturnim reformama i stvarnim stvarima od kojih građani Srbije mogu da imaju samo boljitak, dobitak i bolji život. Mi ovde govorimo o važnim stvarima koje mi moramo da napravimo i ja sam razgovarao o tri ne lake ekonomske stvari za nas vezane za to jedinstveno tržište, koje se tiču državne pomoći, koje se tiču viznog režima i koje se tiču razdvajanja preduzeća u okviru naših javnih preduzeća, dakle da bismo mogli da isporučimo najbolje rezultate. Dakle i to nekada nisu uvek sve sasvim lake stvari, posebno oko državne pomoći i javnih nabavki, ali je to naš posao i to ćemo da rešimo. Da bismo dobili mnogo toga, da bi prvo ljudi koji plaćaju doznake, a ima ih mnogo iz inostranstva, ne bi morali da plaćaju posebne takse i tu bi uštedili čak i oko 20%. Mi smo predložili otvaranje takozvanih zelenih linija za naše kamione. - rekao je Vučić i dodao:

- Po prvi put smo pokrenuli ukidanje takozvane PEM konvencije za zemlje koje nisu članice Evropske unije, što je strašno važno, jer ja se nadam da će jednog dana pametna vlada govoriti o litijumu, što je ogromna šansa za strahoviti uspon i uspeh Srbije, ali tada su nam potrebni proizvođači električnih automobila. A ko će da dođe u Srbiju da proizvodi električnih automobila ako on ima 10% carine, a mi nismo u stanju da napravimo 55% toga automobila u našoj zemlji? Da ne objašnjavamo sve ljudima, ali mnogo toga moramo da uradimo, ali to će značiti dramatičan skok, strahoviti skok za našu zemlju što se ekonomije tiče, što se životnog standarda tiče, što se penzija naših penzionera tiče, što se plata naših radnika tiče. Dakle, što se nas tiče, mi ćemo ovaj svoj posao uradimo. S Evropskom unijom 2023. godine smo imali ukupnu razmenu trgovinsku i uslugama 50,8 milijardi, od toga čak 24,8 milijardi je bio izvoz, gotovo 50%, gotovo, izvinite, 95% pokrivenost uvoza izvozom, što nikada ranije nije bio slučaj i veoma sam ponosan na to, ali to radimo zahvaljujući upravo fabrikama iz Nemačke - kazao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)