"MUDRO SE SUPROTSTAVIO PREDSTAVI I FARSI": Petković - Vučić se govorom u SB UN upisao u istorijsku knjigu lidera Srbije

Tanjug

22. 04. 2024. u 20:19

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da je Srbija imala malo lidera u istoriji koji su bili spremni da žrtvuju i svoju budućnost i političku i ličnu sudbinu kako bi zaštitili sopstveni narod, a da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić današnjiim govorom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija "upisao u istorijsku knjigu lidera".

МУДРО СЕ СУПРОТСТАВИО ПРЕДСТАВИ И ФАРСИ: Петковић - Вучић се говором у СБ УН уписао у историјску књигу лидера Србије

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Petković je u saopštenju naglasio da će se tek u vremenu pred nama "pokazati snaga njegovih vizionarskih poruka koje je predočio, a koje mnogi danas ne vide jasno zaslepljeni zastupanjem Prištine".

Naveo je da je Vučić pred očima čitavog sveta "pokazao kako se beskompromisno, istinito, principijelno i argumentovano brane interesi naše jedine i ponosne Srbije i našeg napaćenog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", ali i principi međunarodnog prava i povelje UN.

Dodao je da se Vučić istovremeno "mudro suprotstavio predstavi i farsi" koju je pokušala da izvede predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, koja, kako je naglasio, "ni reč nije rekla o izveštajnom periodu, nastojeći tako da pobegne od teme terora kojem je konstantno izložen srpski narod na KiM".

- Koliko god se pored Prištine i deo zapadnog sveta trudio da skrene pogled sa patnji srpskog naroda na KiM, da sakrije istinu o Kurtijevim zulumu koji stvara nepodnošljive uslove za ostanak i opstanak srpskog naroda na vekovnim ognjištima, sa ciljem njihovog finalnog etničkog čišćenja, predsednik Vučić ih je porazio snagom argumenata i suočio sa nepobitnom istinom o stradanju mirnog srpskog naroda u srcu Evrope, u 21. veku - naveo je Petković.

Naglasio je da se Vučić "zapadnom licemerju i politici dvostrukih aršina, lažnim garancijama i neispunjenim dogovorima iz dijaloga" suprotstavio "čeličnom snagom istine".

- A istina je da su Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve Kurtijeve šovinističke politike i da svedočimo sistematskom progonu srpskog naroda koji samo želi da bude svoj na svome. Njihov gromoglasni glas danas je bio predsednik Vučić koji nije zaboravio ni Srećka Sofronijevića, ni braću Stojanović, ni mučki stradale žeteoce, ni ubistvo srpske dece u Goraždevcu, ni Pogrom, uništene srpske svetinje, spaljene kuće - naveo je Petković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu UNMIK-a, da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni posle 11 godina formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku.

Vučić je rekao da mera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

On je nabrojao sve poteze privremenih institucija samouprave u Prištini, kojim su Srbi na Kosovu i Metohiji direktno pogođeni, što je nazvao kampanjom napada na Srbe i istakao da režim premijera privremenih institucija Aljbina Kurtia "ne samo da nije kažnjen, već kontinuirano biva nagrađen".

Poručio je i da je neophodno da specijalna predstavnica UNMIK-a Karoline Zijade primeni svoja ovlašćenja i nadgleda privremene institucije samouprave Prištine, preduzme hitne akcije, u saradnji sa Kforom, kao i da bude više, a ne manje UNMIK-a na KiM.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)