POČELA BORBA! Željka Cvijanović i srpski ambasador upozorili UN: Iza predloga "rezolucije o Srebrenici" ne stoji BiH!

Novosti online

04. 04. 2024. u 23:44

SRPSKI član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, i stalni predstavnik Srbije u Ujedinjenim nacijama Nemanja Stevanović uputili su pismo Ujedinjenim nacijama, koje upozoravaju da iza predloga "rezolucije u Srebrenici" ne stoji BiH, već je to samostalan potez ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama.

ПОЧЕЛА БОРБА! Жељка Цвијановић и српски амбасадор упозорили УН: Иза предлога резолуције о Сребреници не стоји БиХ!

Foto UN

Dokument koji je u ime srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović predao u Ujedninjenim nacijama stalni predstavnik Srbije u UN Nemanja Stevanović prenosimo u celosti:

- Vaša ekselencijo,

Ovim pismom želimo da vam skrenemo pažnju na pitanje od izuzetnog značaja u vezi sa nedavnim akcijama koje je preduzeo ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama.

Uočili smo da je ambasador pri UN, gospodin Zlatko Lagumdžija, jednostrano pokrenuo korake za podnošenje rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN. Iako prepoznajemo značaj rešavanja tako kritičnih pitanja, imperativ je naglasiti da je ova akcija poduzeta bez odgovarajućeg ovlaštenja i uz jasno kršenje ustavnog okvira Bosne i Hercegovine.

Kao što vam je poznato, Ustav Bosne i Hercegovine izričito poverava formulisanje i provođenje vanjske politike tročlanom Predsedništvu Bosne i Hercegovine. Predsedništvo služi kao vrhovni organ odgovoran za utvrđivanje spoljnopolitičkih ciljeva i odluka zemlje. Nažalost, ambasador je nastavio sa zalaganjem za ovu rezoluciju bez potrebne dozvole ili mandata Predsedništva.

Takvo jednostrano delovanje ne samo da podriva ustavni okvir Bosne i Hercegovine, već i izaziva zabrinutost u pogledu legitimiteta i reprezentativnosti dotične rezolucije. Neophodno je pridržavati se principa suvereniteta, zakonitosti i pravilnog upravljanja u svim međunarodnim poslovima, posebno u cenjenim prostorijama Ujedinjenih nacija.

Štaviše, moram naglasiti da bi ova Rezolucija, ako bude usvojena, potkopala dugi posleratni proces ozdravljenja Bosne i Hercegovine. Usvajanje takve rezolucije izazvalo bi unutrašnje nemire u Bosni i Hercegovini, ozbiljno narušivši međuetničko pomirenje koje je od vitalnog značaja za njenu budućnost. Rizikuje da ponovo zapali tenzije i preokrene napredak postignut ka miru i stabilnosti u regionu.

Da bi bilo koja zemlja članica UN-a podržala ovu rezoluciju, to bi značilo podržavanje samostalnih poteza ambasadora Bosne i Hercegovine za kršenje zakona svoje matične zemlje, lažno predstavljanje stavova Bosne i Hercegovine i da pomogne u rušenju njenog ustavnog poretka. To bi predstavljalo opasan presedan koji podriva vladavinu prava i principe diplomatskog integriteta.

U nadi da ćete ovom pitanju posvetiti odgovarajuću pažnju, koristim priliku da ponovim, Vaša Ekselencijo, uveravanja u moje najveće poštovanje - stoji u pismu koje je potpisala Željka Cvijanović.

U pismo koje je potpisao stalni predstavnik Srbije u UN Nemanja Stevanović navodi se:

- Ekselencijo.

Republika Srbija kao jedan od garanta Dejtonskog/Pariškog mirovnog sporazuma iz 1995. godine u Bosni i Hercegovini ima obavezu da obavesti o svakom aktu koji narušava mir, bezbednost i stabilnost Bosne i Hercegovine sa širim implikacijama na mir, bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana.

Najnovija inicijativa samo jedne etničke strane u Bosni i Hercegovini da se zalaže za Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici bez saglasnosti i odobrenja zajedničkih vlasti Bosne i Hercegovine (Ustav Bosne i Hercegovine eksplicitno poverava formulisanje i sprovođenje vanjske politike tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine) je takav akt bez osnovnih odredbi Dejtonskog/Pariškog mirovnog sporazuma iz 1995. godine u Bosni i Hercegovini i Ustava Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir da je komunikacija redovnim diplomatskim kanalima u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku monopolizovana od strane jedne etičke strane, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Nj.E. Gospođa Željka Cvijanović uputila je pismo upućeno meni sa zabrinutošću po ovom pitanju.

Kako je Republika Srbija u potpunosti posvećena miru, bezbednosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i šire na Zapadnom Balkanu, ja sam, kao stalni predstavnik Republike Srbije jedan od garanta Dejtonskog/Pariškog mirovnog sporazuma iz 1995. godine delim ovo pismo sa vama kako biste sprečili moguće opasne posledice.

Koristim ovu priliku još jednom da naglasim da usvajanje pomenute Rezolucije može izazvati akcije protiv mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i u celom regionu Zapadnog Balkana.

Primite, Ekselencijo, izraze mog dubokog poštovanja.

(Informer.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?