ZAVRŠENA SEDNICA SB UN: Vučić poslao snažnu poruku svetu - Odlukama Prištine vrši se progon Srba, mi nismo ničija marioneta (VIDEO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

08. 02. 2024. u 21:03 >> 23:34

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je na vanrednoj sednici SB UN u Njujorku povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА СБ УН: Вучић послао снажну поруку свету - Одлукама Приштине врши се прогон Срба, ми нисмо ничија марионета (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Obraćanje predsednika Vučića

- Hvala vam svima što ste učestvovali na ovom razgovoru. Istakao bih nekoliko činjenica. Prvo Srbija će učiniti sve da bi se očuvao mir i stabilnost u regionu. Obraćao sam se sa pravim činjenicama i argumentima bez ad hominem i ad personem uvredama. Kada je reč o činjenicama, da Srbija navodno podržava navodno krivotvorenje novca, daću i jedan primer i biće vam sve jasno. Rečeno je da Srbi donose džakove preko administrativne linije i tako vršimo uticaj na kriminalce na KiM. Znate ko to radi? To rade Britanci, ne mi. Oni nose te džakove. Njihova firma "Henderson" to zakonski radi. Da vidite koliko transparetno radimo. Kada govorite o suspenziji kaznenih mera Prištine, moram da vam kažem da to nije istina za naše prijatelje iz Koreje i Sijere Leone. Oni su zaustavili kamion firme "Henderson" koji su nosili plate i penzije - rekao je predsednik.

- Kada je reč o Sandiloviću niko iz političkog života u Srbiji ne zna za njega. Učestvovao je na jednim izborima i dobio 0,01%.

- Zemlje koje priznaju tzv. Kosovo pokušavaju da pronađu razlog zbog kog je to urađeno. Osudili smo dešavanja u Banjskoj, a niko nije govorio o pokušaju ubistva srpske dece. Deset meseci pre Banjske govorili smo sa SAD i EU i pokušavao sam Srbe da uverim da se pomere sa barikada. Rekli su mi "mi verujemo tebi, ali ne verujemo njima, loviće nas kao zečeve". Tri meseca posle toga vlasti u Prištini su počeli da love Srbe koji su psotavili barikade. To je razlog zbog kog su ljudi sa KiM hteli da odbrane svoja ognjišta i porodice. Posle toga smo počeli istražni porces, videćemo optužnice. Ali u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 jedino je prekršen je teritorijalni integritet Srbije. Moram da se zahvalim 109 zemalja UN koje nisu priznale tzv. nezavisno Kosovo, jer se drže ovih dokumenata. 

- Spominje se da smo produžena ruka Rusije, s ponosom mogu da vas pogledam u oči i kažem da smo slobodna, suverena i nezavisna zemlja. Nismo marioneta ni SAD ni Rusije i ponosan sam što se zastava Srbije vijori ovde ispred zgrade UN - rekao je Vučić.

Obraćanje predstavnika Francuske

Predstavnik Francuske pri misiji UN pozvao je Prištinu na momentalnu suspenziju odluke o zabranbi upotrebi dinara na KiM.

Istovremeno on je pozvao obe strane na stabilizaciju situaciju i normalizaciju odnosa. 

Predstavnica Slovenije izrazila je zabrinutost zbog uticaja te odluke na život Srba i dodala da bi Priština trebalo da obezbedi sve informacije i laganu tranziciju.

Foto: Printskrin

Istakla je da je Slovenija snažno posvećena stabilnosti na Balkanu i dodala da su napredak u dijalogu i normalizacija odnosa ključni u procesu pridruživanja EU.

Obraćanje predstavnika Mozambika

Predstavnik misije Mozambika ocenio je da su potezi Prištine u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim pravom i pozvao je da se uzdrži od akata u suprotnosti sa rezolucijama SBUN.

Foto: Printskrin

- Pozivamo strane da ostanu posvećene procesu normalizacije odnosa i nađu rešenje - rekao je on.

Obraćanje predstavnika Kine

Stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim Nacijama Džang Džun ukazao je u Njujorku na odluku Prištine o zabrani dinara, zatvaranje srpskih institucija i nasilne pretrese protiv Srba na severu Kosova i Metohiji.

- Ove unilateralne akcije izazvale su masovnu paniku među Srbima i stvorile tenziju - rekao je on.

Foto: Printskrin

On je rekao da unilateralne akcije ne pomažu regionalnom miru i stabilnosti i rešavanju kosovskog pitanja.

- Podržavamo strane u svojim naporima da dođu do zajednički prihvatljivog političkog rešenja kroz dijalog u okviru Rezolucije 1244. U tom procesu suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije moraju biti u potpunosti poštovani - kazao je Džun.

Obraćanje britanskog ambasadora

Britanski ambasador pri UN, Džejms Kariuki naveo je tri hitna koraka, koji se moraju sprovesti kako bi se smanjile napetosti na Kosovu.

- Srbija i (tzv.) Kosovo moraju da poštuju postojeće obaveze i izbegavaju jednostrane akcije i retoriku kako bi postavili osnove za obostrano prihvatljiv i održiv međusobni dogovor - rekao je britanski ambasador.

Kariuki je pozvao Prištini da "suverena prava koristi u skladu sa vizijom multietničke demokratije zasnovane na ustavnim odredbama".

Foto: Printskrin

Rekao je da je nedavnim potezima, kosovska centralna banka pokušala da ispuni svoju ulogu i reguliše promet stranom valutom, ali da je plan sprovođenja ove odluke, za sada, podbacio u polju uticaja na manjinske zajednice.

- Treba da obezbede da Srbi i ostale zaajednice i dalje primaju prihode dok se ne pronađe održivo rešenje - rekao je Kariuki.

Ujedinjeno kraljevstvo pozvalo je Srbiju da privede pravdi odgovorne za događaje u Banjskoj septembra prošle godine.

Obraćanje predstavnika SAD

- Ostajemo posvećeni miru i stabilnosti i pozivamo obe strane da se uzdrže od eskalatornih akcija.

Foto: Printskrin

Dodala je da je mera Prištine doneta bez bez adekvatne pripreme ili konsultacije sa lokalnim stanovništvom, te je zatražila njeno odlaganje.

- Zabrinuti smo zbog nedavnih akcija tzv. Kosova. 

Tomas-Grinfild je, takođe, rekla da akcije "policije" na zapadu Kosova i Metoihje i upad u prostorije "srpske nevladine organizacije" nisu u skladu sa "nastojanjima Prištine da stvori multietničko društvo".

Obraćanje Dmitrija Poljanskog

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski uporedio je situaciju na Kosovu i Metohiji sa situacijom u Gazi.

- Problem je dostigao takve razmere da je srpsko stanovništvo pokrajine Kosovo sada svedoči direktnoj pretnji po opstanak - rekao je on.

Foto: Printskrin

Poljanski je kazao da, u pokušaju da ostvare potpunu kontrolu nad Kosovom i Metohijom i da proteraju sve nealbansko stanovništvo, privremene vlasti u Prištini sprovode teror nad Srbima.

- Cilj je da se stvore nepodnošljivi uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji kako bi se osiguralo da zauvek napuste svoje domove zauvek - rekao je on.

Kao rezultat ovakvih akcija Prištine, oko 40 odsto Srba napustilo je KiM, rekao je Poljanski, navodeći da je odluka o evru prozrokovala ekonomsku neizvesnost za veliki broj pripadnika manjinskih zajednica.

Na taj način, rizikujemo da dobijemo novo izbijanje međuetničkog nasilja, rekao je ruski diplomata.

Upozorio je na povredu glasačkog prava nealbanskih zajednica, eksproprijaciju njihove imovine, te pokušaje da se uzurpira kulturno nasleđe i predstavi kao albansko, rekao je Poljanski, navodeći da su Albanci organizovali i nasilno preuzimanje jedne od crkvi na KiM.

Uznemiravanje i arbitrarna hapšenja viđenih Srba su dostigle nivo neverovatan s obzirom da se sve to dešava u srcu Evrope, rekao je ruski diplomata, navodeći da Priština selektivno sprovodi postignute dogovore.

- Kako bi shvatili kako da postignemo trajan mir na ovoj srpskoj teritoriji, moramo da shvatimo agresiju NATO pre bezmalo 25 godina, što je rezultiralo žrtvama i dugoročnom štetom po zdravlje ljudi, što je nekadašnja državna sekretarka Madlen Olbrajt nazvala koletaralnom štetom - rekao je Poljanski.

Moskva je, takođe, oštro protestovala protiv prodaje protivtenkovski projektila "džavelin" vlasti u Prištini.

Obraćanje Aleksandra Vučića

- Izražavam duboku zahvalnost SB na brzom sazivanju ove sednice. Od izuzetnog je značaja zbog tekuće situacije na KiM koja je apsolutno u suprotnosti sa Poveljom UN i rezolucijama SB. Privremene institucije samouprave u Prištini su u proteklih meseci kreirali nepodnošljive uslove za život Srba i sada sprovode široko rasprostranjene sistematske napade na srpske civile i njihov progon. Takva situacija, ako izostane adekvatna reakcija, može da prouzrokuje nepopravljivu štetu po opstanak srpskog naroda na KiM. Srbija je na sednicima SB posvećenim razmatranjem šestomečenih izveštaja UNMIK redovno izveštava o ovaj savet i međunarodnu javnost o aktuelnim situacijama, i posebno teškom položaju srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na KiM. Republika Srbija je zatražila vanrednu sednicu SB upravo zbog toga što su aktuelni događaji Prištine takve prirode da mogu da naprave nepopravljivu štetu i to u periodu sazivanja sednice posvećena razmatranju redovnih izveštaja UNMIK-a - rekao je predsednik i dodao:

- Neposredan povod zbog kog smo zatražili zasedanje ove sednice je nedavni potez tzv. Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje platni promet srpskom valutom (dinarom), na teritoriji KiM od 1. februara. Ovim je tzv. rukovodstvo izvršilo kulminaciju i napad na srpsko i drugo nealbansko stanovništvo na KiM, budući da njihov opstanak na teritoriji južne srpske pokrajine u ogromnoj meri zavisi od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Republike Srbije.

- Podaci da Republika Srbija iz budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na KiM, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovoljavaju osnovne potrebe, oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mera napad pre svega na srpsko stanovništvo i da situacija na teritoriji KiM čini teškom. Samo ove brojke pokazuju da život velikog broja stanovnika na KiM direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta RS. Usled toga, očito je da je zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno, ukidanje dinara kao sredstva palaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih, ličnih sredstava za život. Pored toga, trebalo bi imati u vidu da oko 6.794 srpskih i nealbanskih poljoprivrednika zavisi od dinarskih subvencija iz RS, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na KiM koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa više nije održiv. Da sumiram, odluka da se zabrani dinarski platni promet, time Priština direktno onemogućava svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i svojim porodicama obezbeđuju osnovne životne namirnice, da se školuju i leče, kupuju lekove i čine sve ono drugo što se smatra uobičajenim životom sa minimumom ljudskog dostojanstva.

Foto: Printskrin

- Upravo ove institucije predstavljaju osnove za formiranje ZSO čije nadležnosti i struktura su jasno definisane sporazumom o Opštim principima koji je potpisan 2015. godine u čl 17, tački D ovog sporazuma precizno je definisano pravo da Srbija finansira ZSO, između ostalog, i školstvo i zdravstvo, u okviru ovog dogovorenog institucionalnog okvira srpskih opština na KiM. Svako sprečavanje finansiranja srpskih škola, vrtića, fakulteta, bolnica, ambulanti i domova zdravlja, predstavlja direktan udar kako na opstanak Srba, tako i na formiranje ZSO. Međutim, očito je da stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje opstanka Srba jeste jedini cilj režima u Prištini koji kroz predmetni akt strukturnog nasilja intezivira višegodišnji dobro isplaniran i sistematičan napad na srpsko stanovništvo i kojim je otvoreno počeo progon Srba sa KiM.

- U tom smislu ću potpuno razobličiti neutemeljenu argumentaciju režima u Prištini koja tvrdi da je meru ukidanja dinara i zavođenje evra kao jedinog platnog sredstva preduzeta isključivo u svrhu obezbeđivanja navodne vladavine prava. Molim vas da imate u vidu da tzv. rukovodstvo kosovskih albanaca koristi termin vladavina prava kako bi isključivo nanelo šteto Srbima i SPC. Radi se o ustaljenoj praksi da privremene institucije već osam godina javno odbijaju da izvrše pravosnažnu odluku sopstvenog Vrhovnog suda o vraćanju zemljišta koja je u vlasništvu sprskog pravoslavnog manastira Dečani. Ako imamo u vidu da je takav pristup Prištine u primeni načela vladavine prava u slučaju svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESKA koji je pod danonoćnim obezbeđenjem KFOR-a i čije je okruženje čisto naseljeno albanskim stanovništvom, verujem da je jasno pod kakvim uslovima režim u Prištini podvrgava srpsko stanovništvo koje je takođe predmet zaštite tzv. vladavine prava.

- U kontekstu te prištinske vladavine prava kojom su podvrgnuti Srbi dozvolite da ukažem na još jedan primer. Nedavno je tzv. kosovsko pravosuđe koje srpske povratnike masovno progoni pod lažnim optužbama za ratne zločine donelo odluku da pripadnik ilegalnih tzv. KBS Azem Kurtaj koji je na Badnje veče 2023. godine iz službenog vatrenog oružja upucao dete Stefana Stojanovića (11) i njegovog rođaka Miloša (21) sada bude slobodan čovek i brani se sa slobode. Ali ne da se brani za očigledan pokušaj ubistva deteta, već za delo koje je ekvivalentno izazivanju opšte opasnosti kao kad nekad recimo baca petarde u novogodišnjoj noći. Ovo je samo jedan od 470 nekažnjenih na Srbe, SPC i njihovu imovinu od 2021. od kada je na čelu Aljbin Kurti koji rukovodi progonu Srba. Od tada su nebrojani slučajevi brutalnog policijskog prebijanja i neisprovociranog upucavanja Dragiše Galjka i još 4 Srba za šta Priština nije ni smatrala da je potrebno sprovođenje istrage.

Foto: Printskrin

- Na teritoriji KiM sprovedeno je 669 etnički motivisanih napada, što je povećanje od 300 odsto. Ukazaću na jednu neospornu činjenicu - potpuno je nesporno da je na teritoriji Kosova i Metohije evro uveden kao jedino sredstvo plaćanja na očigledno protivpravni način, jer je to učinjeno jednostranom odlukom političkog rukovodstva u Prištini. Dakle, nametanje evra je u ovom slučaju nepobitno učinjeno ne u svrhu bilo kakve vladavine prava, već bez ikakvih pravnih osnova i odgovarajućih aranžmana s EU i samo i isključivo u svrhu dovršetka kreiranja nepodnošljivih uslova života za Srbe i njihovog progona sa Kosova i Metohije. U tom smislu ponovo ističemo da je odluka o ukidanju dinarskog platnog prometa, odnosno o kidanju dinara kao legalnog sredstva plaćanja na teritoriji Kosova i Metohije, samo jedna u nizu ozbiljnih, planskih, dobro organizovanih i dugotrajno sprovođenih i sistematskih mera Prištine kojima se vrši napad na srpsko stanovništvo, a kojima je krajnji cilj konačno kreiranje nepodnošljivih uslova života i progona Srba sa te teritorije. Teška situacija na teritoriji Kosova i Metohije, posebno položaj srpskog stanovništva, drastično se pogoršao nakon lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije. Nakon što su politički predstavnici većinskog srpskog stanovništva u tim opštinama zbog pojačane represije i političkog pritiska na zahteve svojih birača napustili privremene institucije, usledili su dodatni pritisci i napadi Prištine na srpski narod.

- Priština je suprotno volji Srba raspisala i održala izbore u ove četiri opštine. Srbi su ove izbore bojkotovali. Više od 97% stanovnika severa Kosova i Metohije čine Srbi, pa je tako na ove nazovi izbore tada izašlo svega 0,029% od ukupnog broja Srba i tek nešto više od 3% ukupno upisanih birača. Izbori su održani u potpuno nedemokratskim uslovima, a nelegitimni albanski gradonačelnici nasilno su zaposeli lokalne samouprave uz pomoć teško naoružanih pripadnika navodne specijalne policije, odnosno pripadnika veoma dobro naoružanih albanskih oružanih formacija. Usledilo je uklanjanje simbola Srbije i isticanje obeležja takozvanog Kosova. Srbima, koji su do tada radili u lokalnim samoupravama, zabranjeno je da pristupe svojim radnim mestima, a sami objekti opština su ograđeni i opasani bodljikavom žicom. Ovakva situacija dovela je do mirnih protesta Srba, na koje su albanske oružane grupacije reagovale tako što su 29. maja ranili više od 50 Srba.

- U tim događajima došlo je i do ranjavanja pripadnika KFOR-a koji su iz nama nerazumljivih razloga namerno ili nenamerno praktično omogućili sprovođenje ciljeva Albina Kurtija. U tim događajima iz vatrenog oružja je ranjeno četvoro Srba, a jedan učesnik protesta, Dragiša Galjak, je rafalom iz automatskog oružja upucan u leđa. Kao što smo već navikli, niko od prištinskih naoružanih formacija nije podvrgnut procesuiranju za ovo nasilje nad Srbima. Posle tih događaja, državni sekretar SAD i visoki predstavnik Europske unije Borelj, generalni sekretar NATO-a Stoltenberg, kao i gotovo svi drugi međunarodni zvaničnici, su jasno i direktno optuživali Prištinu za eskalaciju na terenu. Bez sumnje, to je urađeno od strane ruskih, kineskih i drugih zvaničnika koji nikada nisu ni priznali nezavisnost Kosova. Uprkos tome, od mene su na sastanku Evropske političke zajednice u Kišinjevu tražili da pozovem Srbe da potpišu peticiju za smenu albanskih gradonačelnika u većinskim srpskim opštinama na severu, od strane predsednika Makrona i kancelara Šolca. Ja sam im rekao da ne teraju Srbe koji su pod brutalnom represijom da potpisuju peticiju i da ih time ne ponižavaju. Rekao sam i da ta peticija nema nikakvog smisla jer je očito da niko u Evropi nigde ne može da legalno i legitimno vlada ako je izabran sa tri posto glasova od ukupnog broja birača. U ovom slučaju tako su izabrani Albanci u sredinama gde Srbi čine 97 posto stanovništva. Nažalost, niko nije hteo da to sluša. Umesto da od Priština zahteva bezuslovnu deeskalaciju, oni su od Srba tražili da učestvuju na novim izborima, koje Kurti nije ni imao nameru da organizuje i omogući. Osim toga, od Srbije su tražili da spusti nivo borbene gotovosti oružanih snaga i smanji broj vojnika uz administrativnu liniju na uobičajeni nivo, iako se prethodno nisu ni informisali da je u tom trenutku, na tom prostoru, bio čak i manji broj srpskih vojnika nego što je uobičajeno bio slučaj. Mi smo momentalno ispunili zahteve, dok je Priština tobože kažnjena uvođenjem mera/sankcija pod kojima je nakon toga isti ti koji su uveli mere naoružavaju savremenim oružijem. Kada pitamo po kom međunarodno pravnom dokumentu, po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i Povelji Ujedinjenih nacija, mogu da postoje bilo koje druge oružane formacije na Kosovu i Metohiji, i po kom dokumentu oni dostavljaju oružje tim ilegalnim oružanim formacijama Albanaca, mi dobijamo odgovor da su ti koji to rade moćni, da su priznali takozvanu nezavisnost Kosova, da ih ne zanima Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 i Povelja Ujedinjenih nacija, i da mogu da rade šta im je volja.

Foto: Printskrin

- Gazi se i narušava suverenitet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji koji je eksplicitno garantovan rezolucijom 1244 i poveljom Ujedinjenih nacija. Usled svega ovoga, logično je da višemesečna nastojanja Beograda da se u saradnji sa međunarodnom zajednicom nađu rešenje za ovaj problem nisu rodila plodom. Iako je činjenica da je međunarodna zajednica označila Prištinu kao isključivog krivca za ovu eskalaciju, Priština se suštinski nije suočila sa ozbiljnim posledicama svog delovanja. Ali, teror protiv srpskog stanovništva se intenzivira i uključuje i fizičke napade na Srbe i napade na njihovu imovinu i privatnu imovinu Srpske pravoslavne crkve. Ovo je kvantitativno potvrđeno podacima da je u 2023. godini 179 etnički motivisanih zločina zabeleženo. Ovo je slučaj institucionalnog, fizičkog i strukturnog nasilja koje je praćeno upadima albanskih oružanih snaga u institucije koje finansira Republika Srbija i koje se napadaju iz čista mira. Te oružane grupacije Kosovskih Albanaca u tom regionu vrše arbitrarna hapšenja istaknutih srpskih pojedinaca i druge poznate oblike fizičkog i institucionalnog nasilja protiv srpske populacije. Između ostalog vrše akte masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva kroz podjednako onemogućavanje slobode kretanja Srba putem bezrazložnih zaustavljanja, ponižavajućeg postupanja, prebijanja pa čak i vršenja drugih akata nasilja na ilegalno uspostavljenim punktovima i na drugim mestima na čitavom području severnog Kosova. Bezrazložno otvaranje vatre i gotovo stalno prisustvo oklopnih borbenih vozila u mirnim urbanim sredinama, nelegalnu eksproprijaciju zemlje u privatnom vlasništvu Srba koju potom koriste za izgradnju novih objekata vojne namene na tom prostoru, pod četiri, donošenje odluka o oduzimanju zgrada u vlasništvu srpskih institucija, nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve čime narušavaju specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske pravoslavne crkve, uništavanje srpskih grobalja, ilegalni embargo na srpsku robu i zaplene legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca. Podsećanja radi, naoružane grupacije Albanaca na Kosovu i Metohiji su prema paragrafu 9b, paragrafu 15 i članu 6 aneksa 1 rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN morale da budu demilitarizovane, što podrazumeva i zabranu njihovog ponovnog formiranja u jednom ili drugom obliku. Njihovo opremanje savremenom vojnom opremom je nesumnjivo u suprotnosti sa rezolucijom.

- Svedoci smo dobro isplaniranih, sistematskih i široko orijentisanih mera, kojima se namerno kreiraju nepodnošljivi uslovi života i vrši progon Srba, te onemogućava fizički opstanak srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije. Ovakva situacija na Kosovu i Metohiji neosporno dovodi do pogoršanja situacije međunarodnih trvenja i nastanka sporova koje predstavljaju pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, budući da političko rukovodstvo kosovskih Albanaca preduzima sistematske i široko rasprostranjene napade protiv srpskog stanovništva.

Obraćanje Karolin Zijade

Šefica Unmika Karolin Zijade, predsatvljajući izveštaj, ukazala je da unilateralne akcije u poslednje vreme izazivaju zabrinutost na tzv. Kosovu, dodajući da ni poslednja odluka tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinara, niti akcije Kosovske policije poslednjih dana ne doprinose deeskalaciji situacije koju je tražila međunardona zajedncia.

Zijade je podsetila da su pre skoro godinu dana postignuti dogovor u Briselu 27. februara, i u Ohridu 18. marta, koji su uspostavili put ka pregovorima i uzajamnom angažmanu, ail je njihovo ispunjavanja bilo usporeno.

Navela je da su na lokalnim izborima na severu KiM u aprilu prošle godine, gradonačelnici izabrani sa svega 3,4 odsto birača, nakog čega je usledili sukobi ispred skupština tih opština, u kojima su povrećeni građani, ali i 93 pripadnika Kfora. Takođe, ukazala je i na događaj u Banjskoj, 24. septembra, u kojima je bilo gubitka života, a povodom kojeg je, kaže, istraga u toku, ali uz zastoje.

- Pored pozitivnog zanosa krajem prethodne godine, uspehom po pitanju tablica, energetike, dokumentacije za carine, učešću Srba u peticijama za smenu gradonačelnika, unilateralne akcije po pitanjima u okviru političkog dijaloga  uzrok su za veliku zabrinutost - upozorila je Zijade i dodala da su, nezavisno od opravdanja, te akcije u odsustvu jasne i javne komunikacije samo pojačale okruženje nepoverenja.

Istakla je da je 27. decembra 2023. tzv. Centralna banka Kosova usvojila regulativu po kojoj je od 1. februara jedina valuta za novčane transakcije na KiM – evro.

- Vrlo malo objašnjenja o ovome je pruženo, iako je od 1999. dinar korišćen kao defakto primarna valuta za transakcije u većinski srpskim sredinama. Više desetina ljudi je pogođeno na ovaj način, kao i ekonomija koja zavisi od njihove kupovne moći. To prekida isplate pojedincima u institucijama koje finansira Srbija na Kosovu, kao i penzije, socijalna primanja… Srednja i mala preduzeća, zdravstvene usluge, vrtići… sve će biti pogođeno time, jer su dugo primali sredstva iz Srbije - napomenula je Zijade.

Navela je da posebno kratak rok stupanja na snagu ove odluke, kao i pristup onima koji su pogođeni tom odlukom, izazova zabrinutost za lokalne zajednice i međunarodne partnere.

I pored toga što su tzv. kosovske vlasti da pruže dodatni mesec tranzicije, nisu svi problemi i pitanja rešeni po pitanju novčanih transakcija u dinarima, budući da je sprečen ulazak kamiona sa dinarima - 1. februra u Peći zaustavljen je kamion sa četiri miliona dinara, koje su zaplenjene.

Zijade je istakla i da po Brisleskom sporazumu, iz 2013. i 2015. godine, propisiju formiranje Zajednicu srpskih opština na KiM.

- Ovakve odluke, poput ove o dinaru, moraju da uzmu u obzir uticaj na populaciju koju pogađaju. Takvo delovanje pojačava tenzije - rekla je ona.

Dodala je da je tzv. kosovska policija 26. januara i 2. februara pokrenula akcije protiv institucija koje koristi srpska zajednica u opštinama Dragaš, Peć i Istok, uz Dom zdravlja u Prištini, dok su zaposleni privredeni na ispitivanje, pa pušteni.

- Ni (tzv.) Centralna banka, ni akcije (tzv.) kosovske policije nisu doprinele deeskalaciji, kao što su tražili međunarodni sagovornici. U svim izjavama ističem značaj vladavine prava, slobodne od političkog uticaja, ali ponavljam i da sve akcije moraju biti usidrene u princip ljudskih prava. Nastaviću da pozivam Beograd i Prištinu da budu angažovani u dobroj veri u dijalogu, kako bi mogla da se rešavaju najosetljivija pitanja. Jedini put napred je usidren u principu ljudskih prava i komprimisa - rekla je Zijade.

Srbija je u ponedeljak predala zahtev misiji Gvajane, koja predsedava SB UN zahtev za sazivanje vanredne sednice zbog situacije na Kosovu i Metohiji, u kojem se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244 i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Tekst zahteva koji je Srbija uputila za održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a povodom situacije na Kosovu i Metohiji možete pročitati OVDE.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da predsednik Vučić večeras bije najtežu bitku za Srbiju i srpski narod na Kosovu i Metohiju. Izjavila je i da će predsednik koristiti termine koje do sada nije koristio, ali će ih upotrebiti po prvi put, nimalo olako, već vrlo pažljivo i birano.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je takođe, zamolila sve građane "da večeras prate sednicu od 21 čas, jer će narod imati mnogo toga važnog da čuje". 

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poruke podrške su uputili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (164)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!