KAKO UKIDANJE DINARA SPREČAVA LEČENJE SRBA NA KiM? Upravnica KBC u Kosovskoj Mitrovici: Pravo na zdravstvo jedno je od osnovnih ljudskih prava

D. Z.

06. 02. 2024. u 14:07

UKOLIKO odluka tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinara, odnosno platnog prometa ostane na snazi, čitav srpski zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji će biti u izuzetno teškom i nepovoljnom položaju.

КАКО УКИДАЊЕ ДИНАРА СПРЕЧАВА ЛЕЧЕЊЕ СРБА НА КиМ? Управница КБЦ у Косовској Митровици: Право на здравство једно је од основних људских права

foto privatna arhiva

Ovo je na današnjoj konferenciji za novinare u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici kazala upravnica dr Danica Radomirović, koja je istakla zaključke vanrednog sastanka kolegijuma KBC, a čiji je suštinski zaključak da pomenuta odluka preti da ukine lečenje Srba na Kosovu i Metohiji i protera srpski narod.

Ukazujući da su zdravstvene instutucije i zaposleni u njima sačuvali srpski narod u pokrajini u proteklih 25 godina, dr Radomirović je pojasnila da ukidanje dinara ne predstavlja samo pitanje plata.

- Postavlja se pitanje kako ćemo doći do lekova, sanitetskog materijala, hrane za pacijente koju i sada sa teškom mukom nabavljamo. Kako doći do medicinskih sredstava i instrumenata - zapitala je dr Radomirović koja je opomenula da će ukoliko pomenuta odluka ostane, lekari ove zdravstvene ustanove u 21. veku biti onemogućeni da leče svoje pacijente i pomažu bolesnima.

I dok naglašava da je pravo na zdravstvo jedno od osnovnih demokratskih ljudskih prava, dr Danica Radomirović, upravnica Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, naglašava da se u ovoj ustanovi leče na desetine hiljada pacijenata i to ne samo Srba i nealbanaca, već da po zdravstvene usluge dolaze i Albanci, Romi, Aškalije...

Pozivajući zemlje Kvinte, ali i međunarodna zdravstvena udruženja da podrže srpske zdravstvene radnike na KiM da im se omogući samo nesmetan rad, dr Radomirović je navela da oko 1600 porodica živi od rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

BONUS VIDEO: RASELjENI SRBI SA KiM BLOKIRALI PUT NIŠ-PRIŠTINA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)