GURAJU PRIŠTINU U SAVET EVROPE: Irski premijer Leon Varadkar obećao podršku lažnoj državi

S.S.R.

12. 01. 2024. u 07:00

PREMIJER Irske Leon Varadkar rekao je juče u Prištini da će njegova zemlja rado podržati tzv. Kosovo za članstvo u Savet Evrope, jer je, kako je naveo, među prvima priznala i nezavisnost. Dodao je i da treba ukinuti mere prema tzv. Kosovu, održati vanredne i demokratske izbore na severu i osnovati Zajednicu srpskih opština.

ГУРАЈУ ПРИШТИНУ У САВЕТ ЕВРОПЕ: Ирски премијер Леон Варадкар обећао подршку лажној држави

Arhiva

- Budućnost Kosova je u EU i Savetu Evrope. Rado ću podržati da Kosovo ove godine postane njen deo - rekao je irski premijer. - Dijalog Beograda i Prištine je od vitalnog značaja za postizanje harmonije i daljeg razvoja, kako na Kosovu, tako i u Srbiji. Ne želimo da se ponove scene nasilja iz septembra i maja prošle godine. Zajednica srpskih opština ne treba da bude mikrodržava unutar Kosova. To neće biti nešto što bi bilo korisno za budućnost.

On je naveo i da bi gradonačelnici severnih opština trebalo da predstavljaju ljude koji tamo žive, ali nije spomenuo da je upravo premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti nametnuo albanske gradonačelnike posle izbora na kojima je glasalo tek tri odsto birača.

Kurti je rekao da tzv. Kosovo treba da uči iz iskustva i uspeha Irske:

- Imamo mnogo toga zajedničkog. Kosovo i Irska neguju bliske odnose sa SAD. Od irskog premijera sam tražio podršku za dobijanje članstva u EU i SE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)