POGLEDAJTE - VELIČANSTVEN VATROMET U BEOGRADU: Spektakl povodim Dana RS u srpskoj prestonici (VIDEO)

Tanjug

09. 01. 2024. u 23:18

SPEKTAKULARNI vatromet povodom Dana Republike Srpske u bojama srpske zastave ispaljen je večeras u 20 časova iz parka “Republika Srpska” koji se nalazi na novobeogradskoj strani Save.

ПОГЛЕДАЈТЕ - ВЕЛИЧАНСТВЕН ВАТРОМЕТ У БЕОГРАДУ: Спектакл поводим Дана РС у српској престоници (ВИДЕО)

Foto: Z. Jovanović

Vatromet u bojama srpske trobojke je deo sinhronizovanog vatrometa, koji su dogovorili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a pored beogradskog obasjao je nebo i svih gradova Republike Srpske.

Vatromet je trajao pet minuta, a na Kuli Beograd je, istovremeno, zasijao natpis “Srećan ti rođendan Republiko Srpska”.

Vatrometom širom Republike Srpske i u Beogradu završena je proslava rođendana Republike Srpske, koja se ove godine obeležava pod sloganom "Simbol slobode".

Obeležavanje je počelo juče Svečanom akademijom i prijemom u Administrativnom centru, kojem su prisustvovale brojne zvanice.

Nastavljena je danas dodeljivanjem odlikovanja najzaslužnjim institucijama i pojedincima, svečanim defileom, koncertima, predstavama i drugim prigodnim sadržajima.

Republiku Srpsku su 9. januara 1992. godine osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije i tek pošto su pripadnici druga dva naroda, Hrvati i Muslimani, krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Postojanje Republike Srpske, kao jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, međunarodnopravno regulisano je Ustavom BiH koji je donesen kao aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma potpisanog 14. decembra 1995. godine u Parizu.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (29)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)