„SISTEMSKI POKUŠAJ ZATIRANJA SVEGA SRPSKOG NA KIM“: Opljačkana crkva u Osojanu

D. Zečević

26. 10. 2023. u 14:11

ČETIRI maskirane osobe opljačkale su Crkvu Svetog arhangela Gavrila u Osojanu u opštini Peć i tom prilikom odneli bakarne oluke i manju količinu bakarnog novca.

„СИСТЕМСКИ ПОКУШАЈ ЗАТИРАЊА СВЕГА СРПСКОГ НА КИМ“: Опљачкана црква у Осојану

Foto: Kancelarija za KiM

Paroh crkve, otac Dalibor Kojić rekao je da se pljačka dogodila oko dva sata posle ponoći, da su maskirani lopovi došli u portu crkve, sa crkve skinuli tri bakarna oluka, provalili u crkvu, izvršili premetačinu i tom prilikom odneli manju količinu metalnog novca jer papirnog nije bilo, prenosi radio Goraždevac.

- Uzeli su pribor za pričešće bolesnika. Ne znam ko bi to mogao da uradi. Policija je izvršila uviđaj. S obzirom na to da su bili maskirani i profesionalni, ne mogu da sumnjam ko bi to mogao da uradi. Ja sam oko 7.20 primetio da je neko bio u crkvi, pozvao policiju koja je došla oko 8.30 - kazao je otac Dalibor.

Portparol takozvane kosovske policije za region Peći Fadilj Gaši rekao je da je policiji prijavljeno da su iz crkve ukradeni dinari u vrednosti od oko 20 evra, i dva bakarna oluka.

- Istražna jedinica je odmah izašla i izvršila uviđaj. Radi se na otkrivanju počinioca - rekao je Gaši.

Kancelarija za KiM: Sistemski pokušaj zatiranja svega srpskog na KiM

I iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije su potvrdili da je noćas oko dva sata iza ponoći opljačkana Crkva Svetog arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane, u opštini Istok.

- Posebno zabrinjava da do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici, te sve ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaje se da su pljačku zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu.

- Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir. U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM. Sramno je da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve. Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu